ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πρόγραμμα διατροφής 12 εβδομάδων ενάντια στην κατάθλιψη

Πρόγραμμα διατροφής 12 εβδομάδων ενάντια στην κατάθλιψη

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις παραδοσιακές θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία, για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι λαοί της Μεσογείου ζουν περισσότερα χρόνια και μάλιστα με καλύτερη υγεία κυρίως χάρη στη διατροφή τους, η οποία παραδοσιακά περιλαμβάνει θρεπτικά φρούτα και λαχανικά, ψάρι, καρπούς και σπόρους και παράλληλα είναι «φτωχή» σε κόκκινο κρέας, ζάχαρη και κορεσμένα λίπη. Πέρα από τα γνωστά και διαπιστωμένα οφέλη της μεσογειακής διατροφής όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, άνοιας, καρκίνου και διαβήτη, το υγιεινό και ισορροπημένο πλάνο αναδεικνύεται και σε «όπλο» ενάντια στην κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMC Medicine, η υιοθέτηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής οδήγησε 10 από τους 31 ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (κλινική κατάθλιψη) να παρουσιάσουν ύφεση στα συμπτώματά τους.

bigstock 118963970

Τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες

Σε ημερήσια βάση: έξι μερίδες λαχανικά, πέντε μερίδες προϊόντα ολικής άλεσης, τρεις μερίδες φρούτα, δύο μερίδες γαλακτοκομικά (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), μία μερίδα ξηρούς καρπούς (ωμούς, χωρίς προσθήκη αλατιού), τρεις κουταλιές ελαιόλαδο.

Σε εβδομαδιαία βάση: τρεις μερίδες άπαχο κόκκινο κρέας, δύο μερίδες κοτόπουλο, μέχρι έξι αυγά, τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι.

Αλκοόλ: το πολύ δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, μόνο με το βραδινό γεύμα.

Τα γλυκά, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα τηγανητά, το πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά δεν επιτρέπονταν σε συχνότητα μεγαλύτερη από τρεις φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή ενάντια στην κατάθλιψη – Οι συστάσεις του ψυχιάτρου

BEST OF NETWORK

PlusQueen