ΥΓΕΙΑ

Πες μου πόσα παιδιά έχεις, να σου πω αν κινδυνεύει η καρδιά σου!

Ο αριθμός των παιδιών σε μια οικογένεια αποτελεί «δείκτη πρόβλεψης» για τον εκτιμώμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν οι γονείς. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός τόσο για τη μητέρα όσο και για τον πατέρα.

Πες μου πόσα παιδιά έχεις, να σου πω αν κινδυνεύει η καρδιά σου!

Αν και με μια πρώτη ματιά η σχέση μεταξύ παιδιών και καρδιαγγειακού κινδύνου μοιάζει παράδοξη, η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι πέρα για πέρα λογική.

Σύμφωνα με κινεζική μελέτη σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation, τα ζευγάρια που έχουν ένα παιδί φαίνεται να είναι κατά κάποιο τρόπο προστατευμένα, ωστόσο όσα αποκτούν δύο ή και περισσότερα παιδιά είναι πιο πιθανό να υποστούν μελλοντικά εγκεφαλικό ή να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο. Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες έχει κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις, καθώς αποδίδουν τις αρνητικές εκβάσεις της υγείας στην πίεση που δέχονται οι γονείς να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της ανατροφής των δύο ή και περισσότερων παιδιών τους και στο στρες που αντιμετωπίζουν λόγω αυτού. Το βάρος πέφτει κυρίως στον πατέρα, ωστόσο και οι μητέρες φαίνεται να κινδυνεύουν σχεδόν το ίδιο.

Μια δεύτερη μελέτη στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, η οποία εκπονήθηκε από επιστήμονες στον Καναδά και στις ΗΠΑ και βασίστηκε σε αξιολογήσεις 34.639 γυναικών, υπέδειξε ότι οι πολλαπλές εγκυμοσύνες (τέσσερις και πάνω) συνδέονται με περίπου 50% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, της πλέον συνηθισμένης μορφής αρρυθμίας. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε θρόμβωση, εγκεφαλικό και/ή καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να αποδοθεί στις ορμονικές μεταβολές που συνεπάγονται οι εγκυμοσύνες.

Διαβάστε επίσης:

Έξι παράδοξα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά