ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της αυτοάνοσης πάθησης

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της αυτοάνοσης πάθησης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών επιστημονικών ερευνών, οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος στην οποία τα ευαισθητοποιημένα κύτταρα του περιφερικού αίματος εισέρχονται στον εγκέφαλο και προκαλούν ανοσολογική αντίδραση και διάσπαρτες εστίες φλεγμονής είναι συνήθως γενετικοί, τοξικολογικοί, διατροφικοί, αυτοάνοσοι και στρεσογόνοι, κοινωνικο-οικονομικοί, ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις καθώς και κλιματολογικές συνθήκες.

Σημαντικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση όσο και στην εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας παίζει η παιδική παχυσαρκία και το κάπνισμα, ενώ αντίθετα η χορήγηση της βιταμίνης D προσφέρει ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού έναντι της ασθένειας.

Συγκεκριμένα, η παιδική παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας σε ηλικίες κάτω των 18 χρόνων, ενώ το κάπνισμα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί οξεία παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων και αυξάνει τον κίνδυνο μετάπτωσης από υποτροπιάζουσα σε προοδευτικά επιδεινούμενη μορφή.

 bigstock Multiple Sclerosis Words Displ 88863926

Αντίθετα, οι μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, όπως παρατηρείται στις παραθαλάσσιες περιοχές σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα Βιταμίνης D στην ηλικία των 20 χρόνων μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση και τέλος, τα αυξημένα επίπεδα Βιταμίνης D, μειώνουν τον κίνδυνο αξονικών βλαβών και τον κίνδυνο αναπηρίας.

Μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή 200.000 νοσηλευτριών διαπίστωσε ότι η λήψη βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας κατά 40%.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή νευρολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αλέξανδρο Παπαδημητρίου, τα επόμενα χρόνια με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της φαρμακολογίας, θα κερδηθούν πολλές μάχες στον τομέα της αντιμετώπισης αυτής της πολυπαραγοντικής αυτοάνοσης ασθένειας.

Επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, τα αποτελέσματα μελετών που έγιναν για την συσχέτιση του μήνα γέννησης των παιδιών με την επικινδυνότητα της νόσου. Συγκεκριμένα τα παιδιά που γεννιούνται τον Μάιο, (με σύλληψη τον Σεπτέμβριο και κύηση κατά την διάρκεια Φθινοπώρου, Χειμώνα και Άνοιξης), έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Αντίθετα τα παιδιά που γεννιούνται τον Νοέμβριο (με σύλληψη τον Μάρτιο και κύηση Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο) έχουν το μικρότερο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας.

Περιβαλλοντικές και επιδημιολογικές μελέτες έδωσαν επίσης σημαντικές πληροφορίες για την δυνατότητα πρόληψης της αναπηρίας και τα νέα φάρμακα τα οποία είναι διαθέσιμα βελτίωσαν σημαντικά την κλινική εικόνα και την πορεία των ασθενών.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, η νόσος πλήττει κυρίως την λευκή φυλή και παρουσιάζει σημαντική αύξηση συχνότητας τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Συμπτώματα

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίζουμε, ο καθηγητής σημειώνει ότι είναι:

- Το θάμπωμα των ματιών

- Η διπλή όραση ή η απώλεια της αντίθεσης και των «ζωντανών» χρωμάτων

- Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα του προσώπου και των άκρων

- Ο πόνος και οι μυϊκές συσπάσεις και δυσκαμψίες και τα προβλήματα ισορροπίας.

Ο κ. Παπαδημητρίου προτρέπει τον κόσμο, όταν αναγνωρίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα να επισκεφθεί άμεσα έναν ειδικό, καθώς η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι καθοριστική για την εξέλιξή της.

Διαβάστε επίσης:

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 5 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

BEST OF NETWORK

ΜΕΘ και κρούσματα φέρνουν νέα μέτρα από Πέμπτη – Στο «τραπέζι» και το ολικό lockdown σε όλη τη χώρα

Κορονοϊός: Τα λύματα «δείχνουν» lockdown – Σε ποια περιοχή το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 337%

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: «Εγώ θα έκλεινα την χώρα χθες»

Πολεμικό Ναυτικό: Γερμανική «σφήνα»! Οι φρεγάτες Α-200 και το δέλεαρ δύο πανίσχυρων υποβρυχίων

Κορονοϊός: Η «έκρηξη» των κρουσμάτων φέρνει αλλαγές σε Σισμανόγλειο, ΝΙΜΤΣ και «Ερρίκος Ντυνάν»

Καταγγελία – σοκ: Τραυματιοφορέας κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Νικολάου στο Newsbomb.gr: Εμείς κάνουμε τα πάντα για να ζήσει ο Κουφοντίνας

Κορονοϊός: Πότε θα δούμε υποχώρηση της πανδημίας στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Συνεπιμέλεια: Επιστολή των Ενεργών Μπαμπάδων στον Πρωθυπουργό - «Προστατέψτε τα παιδιά»

Υπόθεση Lamaniff: «Είναι κορίτσι της διπλανής πόρτας, όχι αφέντρα» -Τι λέει ο δικηγόρος της 30χρονης

Survivor: Τραυματισμός – σοκ για τη Σοφία – Έσπασε το δάχτυλο του ποδιού της (video)

Survivor: Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση (video)