ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες & καρδιαγγειακά: Ο ρόλος της φυσικής κατάστασης

Οι γυναίκες που φροντίζουν να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από έμφραγμα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

Γυναίκες & καρδιαγγειακά: Ο ρόλος της φυσικής κατάστασης

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Utah του Σολτ Λέικ Σίτι διερεύνησε την επίδραση της γυμναστικής στην αποτροπή της εμφάνισης φλεγμονών που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι ειδικοί μέτρησαν την αντοχή 135 γυναικών σε συνθήκες ελεγχόμενης άσκησης. Κάθε γυναίκα έτρεχε στον κυλιόμενο διάδρομο, ενώ η ταχύτητα αυξανόταν σταδιακά. Εκείνες που έτρεχαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θεωρήθηκαν και οι περισσότερο γυμνασμένες.

bigstock 151425923

Η καλή φυσική κατάσταση των γυναικών είχε ως αποτέλεσμα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα η παρουσία της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα. Τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα αντιπροσωπεύουν ένα δείκτη που υποδηλώνει την παρουσία φλεγμονής. Αυξάνονται σε περίπτωση λοίμωξης ή φλεγμονής, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, ενώ πιστεύεται ότι οι φλεγμονές έχουν ρόλο-κλειδί στη σκλήρυνση και στη στένωση των αρτηριών, σε καταστάσεις δηλαδή που προδιαθέτουν για εμφάνιση εμφράγματος ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα ευρήματα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η άσκηση συμβάλλει στην προστασία από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ η διατήρηση της συγκέντρωσης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης σε χαμηλά επίπεδα απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Διαβάστε επίσης:

Υγεία καρδιάς: Τα 7 νούμερα που πρέπει να γνωρίζετε