ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στόματος: Δείτε πώς να κάνετε αυτοεξέταση (βίντεο)

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια σοβαρή ασθένεια που όμως μπορεί να θεραπευτεί. Η πρώιμη διάγνωση αποτελεί θεμέλιο για επιτυχή θεραπεία και επιβίωση. Ο καρκίνος του στόματος είναι μία από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα σε καθημερινή βάση.

Καρκίνος στόματος: Δείτε πώς να κάνετε αυτοεξέταση (βίντεο)

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του στόματος, όπως και κάθε ασθένειας άλλωστε, είναι η πρόληψη. Η πρόληψη στηρίζεται στη γνώση του κάθε ανθρώπου όσον αφορά το ποιοι είναι οι καρκινογόνοι παράγοντες και η αποφυγή τους. Ο δεύτερος καλύτερος τρόπος είναι η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία. Όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο στο οποίο διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του στόματος, τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει, αυξάνοντας το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης.

Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος καίριος είναι ο ρόλος της αυτοεξέτασης. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εκδηλωθεί παντού. Στα ούλα, στα μάγουλα, στον ουρανίσκο, πιο συχνά όμως εντοπίζεται στο πλάγιο ή στο κάτω μέρος της γλώσσας (30%), στα χείλη (17%) και στο έδαφος του στόματος (14%). Πρέπει λοιπόν να ελέγχετε τακτικά το στόμα, τον λαιμό και το πρόσωπο μπροστά στον καθρέφτη.

Το παρακάτω βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Στόματος «Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο» (oralcancer.gr), σας δείχνει ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε σωστά τη διαδικασία.Προληπτικά μέτρα

- Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας, ακόμη κι αν φοράτε οδοντοστοιχίες, ιδίως αν καπνίζετε ή πίνετε αλκοολούχα ποτά (πάνω από 3 ποτήρια την ημέρα).

- Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας να εξετάζετε το στόμα σας. Αν δείτε άσπρες ή κόκκινες πλάκες, πληγές ή κάποια άλλη αλλαγή στο στόμα σας που δεν υποχωρεί μέσα σε δύο εβδομάδες, ζητήστε την συμβουλή του οδοντιάτρου σας.

- Να φτιάχνετε τα χαλασμένα δόντια και να αλλάζετε κακές προσθετικές εργασίες.

- Όταν εκτίθεστε συχνά και πολύ στον ήλιο να φοράτε καπέλο και να βάζετε ειδική αντηλιακή κρέμα στα χείλη σας.

- Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E που θωρακίζουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του στόματος.

- Διακόψτε το κάπνισμα και ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Ύποπτα και ανησυχητικά σημάδια

- Πληγές στο στόμα: Αν έχετε μια πληγή στο στόμα που δεν υποχωρεί μέσα σε δύο εβδομάδες μην την αμελήσετε.

- Ογκίδια ή διογκώσεις στο στόμα ή στον λαιμό.

- Ερυθρές, λευκές ή μελανές πλάκες παντού στο στόμα: Αν δείτε κάποια αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή μην τις αμελήσετε.

- Μούδιασμα ή απώλεια αίσθησης ή πόνος: Αν αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στο στόμα μην τα αμελήσετε.

- Αιμορραγία ή ξαφνικό πρόβλημα στα ούλα με απότομη μετακίνηση δοντιών μπορεί να είναι νόσημα των ούλων, αλλά και πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του στόματος: Μην τα αμελήσετε.

Δείτε κι αυτό:

Καρκίνος στη γλώσσα: Πώς θα τον αναγνωρίσετε

Αφαίρεση αμυγδαλών: Πώς σχετίζεται με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα

Καρκίνος του στόματος: Ποια διατροφή μειώνει τις πιθανότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ