ΥΓΕΙΑ

Υπερκατανάλωση κρέατος: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ λόγω της αύξησης των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό.

Υπερκατανάλωση κρέατος: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικές βλάβες, στις οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτος ο εγκέφαλος.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται, σύμφωνα με τους ειδικούς από δύο πρωτεΐνες: την ταυ και τη βήτα-αμυλοειδή.

Καθώς γερνάμε, οι πρωτεΐνες αυτές είτε διαταράσσουν την μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων είτε τα σκοτώνουν.

bigstock Alzheimers Written In Wooden C 121826324

Σύμφωνα με τη μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων η συσσώρευση σιδήρου, ο οποίος υπάρχει σε αφθονία στο κρέας και στα προϊόντα του, αποτελεί μια τρίτη πιθανή αιτία.

Οι ερευνητές του UCLA συνέκριναν μεταξύ τους δύο περιοχές του εγκεφάλου σε 31 πάσχοντες από Αλτσχάιμερ και 68 υγιείς εθελοντές.

Οι περιοχές που συγκρίθηκαν ήταν ο ιππόκαμπος, ο οποίος είναι καθοριστικός για την δημιουργία της μνήμης και είναι γνωστό ότι υφίσταται βλάβες από τα πρώτα στάδια της νόσου, και ο θάλαμος, ο οποίος γενικώς δεν επηρεάζεται παρά μόνο στα τελικά στάδιά της.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο αυξημένα ήταν τα επίπεδα του σιδήρου στον ιππόκαμπο, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι βλάβες του - κάτι που δεν ίσχυε για τους υγιείς εθελοντές, ούτε για τον θάλαμο του εγκεφάλου.

Οι διαφορές αυτές υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η συσσώρευση σιδήρου μπορεί να συμβάλλει στην γένεση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διευκρινίζουν πάντως, πως η λήψη φαρμάκων για την απομάκρυνση σιδήρου από τους ιστούς θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά στο Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Οι 4 πρώιμες ενδείξεις πλην της απώλειας μνήμης

Κόκκινο κρέας: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, εμφράγματος και διαβήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ