ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατακράτηση υγρών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατακράτηση υγρών

Μήπως τα επιπλέον κιλά που δείχνει η ζυγαριά σας είναι πλασματικά; Αρκετές φορές το «φούσκωμα» και το «πρήξιμο» που μπορεί να νιώθουμε δεν οφείλεται σε αύξηση λίπους αλλά στην κατακράτηση υγρών, δηλαδή στη συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα ή ανάμεσα στους ιστούς του σώματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 70% περίπου του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, το οποίο βρίσκεται τόσο εσωτερικά στα κύτταρα όσο και έξω από αυτά. Πιο συγκεκριμένα, το αίμα, οι μύες και τα ζωτικά μας όργανα αποτελούνται κυρίως από νερό.

Σε τι μπορεί να οφείλεται η κατακράτηση υγρών;

Το σώμα μας προσπαθεί να κρατήσει τον όγκο των υγρών του σε σταθερό επίπεδο μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος ορμονών και ουσιών με ορμονική δράση, όπως οι προσταγλανδίνες. Αν, παρόλα αυτά, δεν του παρέχουμε αρκετό νερό, τότε θα συγκρατήσει τα υγρά που χρειάζεται, καθώς φροντίζει πάντα να έχει σταθερή ποσότητα νερού στο αίμα.

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της κατακράτησης υγρών είναι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού ή αλατισμένων τροφών. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα αρκετά συχνά κρύβουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Η δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές, η κακή διατροφή και η έκθεση σε τοξίνες είναι μερικοί ακόμη λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η κατακράτηση υγρών. Επιπλέον, όσον αφορά στις γυναίκες, μπορεί να αντιμετωπίσουν το εν λόγω πρόβλημα λίγες μέρες πριν την περίοδό τους, κατά την εμμηνόπαυση ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, οι ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα, το έντονο στρες και η κατανάλωση φαρμάκων, όπως η κορτιζόνη, μπορεί να είναι μερικά ακόμα από τα αίτια.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

Πέρα από τον περιορισμό του αλατιού, την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού αλλά και τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, το γιαούρτι, αλλά και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο εξειδικευμένο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής.

Πιο συγκεκριμένα, το SLIMDETOX της SUPERFOODS® είναι ένα πόσιμο διάλυμα που αποτελείται από μια μοναδική σύνθεση τεσσάρων φυτών που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση και την αποβολή των περιττών υγρών του οργανισμού σε έξι μόνο ημέρες! Ειδικότερα, χάρη στα συστατικά του, δηλαδή την πικραλίδα, τη σημύδα, το πράσινο τσάι και την αγκινάρα, που έχουν διουρητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθάει και προετοιμάζει το σώμα για την απώλεια βάρους. Έτσι, συμβάλλει στην καταπολέμηση του ανεπιθύμητου αισθήματος φουσκώματος και δημιουργεί ένα γενικότερο αίσθημα ευεξίας.