ΥΓΕΙΑ

Ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση: Οι επιπτώσεις στην ακοή

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση δρα προστατευτικά στην ακοή, αποκαθιστώντας τα επίπεδα των οιστρογόνων τα οποία φυσιολογικά παύουν να παράγονται όταν μπαίνει σε αυτή τη φάση.

Ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση: Οι επιπτώσεις στην ακοή

Σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως, οι γυναίκες που παίρνουν ορμόνες για να διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης θέτουν σε κίνδυνο την ακοή τους.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 80.792 εθελόντριες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης από πέντε και έως εννέα χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο βαρηκοΐας κατά 15% έως 21%.

ear

Μετά από δέκα χρόνια θεραπείας με οιστρογόνα και προγεστερόνη, οι πιθανότητες εκδήλωσης βαρηκοΐας είναι αυξημένες κατά 21%.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιον ακριβώς λόγο επιβαρύνει η ορμονοθεραπεία την ακοή, αλλά εικάζουν ότι οι λαμβανόμενες ορμόνες διαταράσσουν τους υποδοχείς οιστρογόνων στα επονομαζόμενα τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός, τα οποία συλλέγουν τα ηχητικά κύματα από το περιβάλλον, και στις υπόλοιπες δομές που τα μεταφέρουν στον εγκέφαλο για να ερμηνευθούν ως ήχοι.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να επηρεάζεται δυσμενώς η ροή αίματος στα αυτιά.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο BrighamandWomen’s στη Βοστώνη.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρον Κέρχεν, «η βαρηκοΐα είναι μία συχνή και συχνά εξαντλητική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επικοινωνία, την κοινωνική ευεξία, την υγεία και την ποιότητα της ζωής. Για πολλές γυναίκες, η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση είναι η ενδεικνυόμενη επιλογή για να διαχειριστούν τις εξάψεις, τις νυκτερινές εφιδρώσεις και την απώλεια οστικής μάζας, να βελτιώσουν τον ύπνο και να ανακτήσουν μια καλή ποιότητα ζωής. Η μελέτη μας, όμως, υποδηλώνει ότι η θεραπεία αυτή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο βαρηκοΐας και ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με την διάρκεια της θεραπείας».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Menopause.

Διαβάστε επίσης:

Το ηχητικό τεστ που αποκαλύπτει αν έχετε κρυφή απώλεια ακοής – Κάντε το εδώ!

Καφεΐνη: Σε ποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται επικίνδυνη για την ακοή