ΥΓΕΙΑ

Ροφήματα με ανθρακικό: Πώς συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους

Η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν ανθρακικό, ακόμη και όταν πρόκειται για νερό, διεγείρει την κατανάλωση τροφής και ευνοεί την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ροφήματα με ανθρακικό: Πώς συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη επιστημόνων που έκαναν σχετικά πειράματα στο εργαστήριο και σε ανθρώπους

Η μελέτη άρχισε με 16 αρσενικούς αρουραίους παρόμοιου σωματικού βάρους, τους οποίους οι επιστήμονες χώρισαν σε τέσσερις ομάδες.

Η πρώτη ομάδα έπινε νερό, η δεύτερη ένα αναψυκτικό με ζάχαρη χωρίς ανθρακικό, η τρίτη ένα κλασικό αναψυκτικό με ζάχαρη και ανθρακικό, και η τέταρτη ομάδα ένα λάιτ αναψυκτικό με ανθρακικό και τεχνητό γλυκαντικό.

obesity

Μετά από τρεις μήνες, όσα ζώα έπιναν τα αναψυκτικά με το ανθρακικό ζύγιζαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι όσα δεν κατανάλωναν ανθρακικό, καθώς στο μεσοδιάστημα κατανάλωναν 20% περισσότερη τροφή.

Επιπλέον, 12 μήνες μετά από την έναρξη του πειράματος, οι αρουραίοι που κατανάλωναν ανθρακικό παρουσίαζαν συσσωρευμένο λίπος στο συκώτι τους. Η διαταραχή αυτή παρατηρείται κυρίως στους πάσχοντες από χρόνια παχυσαρκία.

Παρουσίαζαν επίσης «σημαντικά υψηλότερα» ποσοστά γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας που παράγεται στο στομάχι.

Οι επιστήμονες μελέτησαν και 20 νεαρούς, υγιείς φοιτητές. Όσοι από αυτούς άρχισαν να πίνουν ανθρακούχο νερό με το πρωινό τους, είχαν εξαπλάσια επίπεδα γκρελίνης από όσους έπιναν σκέτο νερό, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ανθρακικό πιθανώς διεγείρει και στους ανθρώπους την παραγωγή της ορμόνης που ανοίγει την όρεξη.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το ανθρακικό στα αναψυκτικά μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους και την έναρξη της παχυσαρκίας στα αρσενικά θηλαστικά, μέσω της παραγωγής γκρελίνης και της διέγερσης του αισθήματος της πείνας», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Obesity Research and Clinical Practice.

Διαβάστε επίσης:

Καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Λάιτ αναψυκτικά: Ο λόγος που δεν βοηθάνε στο αδυνάτισμα

Ανθρακούχο νερό: Γιατί πρέπει να το αποφεύγετε