ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακά: Τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις γυναίκες

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή βοηθούν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να προστατευθούν από τη στεφανιαία νόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακά: Τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις γυναίκες

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά συστατικά, που περιέχονται σε πολλές φυτικές τροφές και έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή «κακής» χοληστερόλης και τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Ομάδα Αμερικανών ερευνητών μελέτησε τρεις βάσεις δεδομένων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για να καθορίσει την περιεκτικότητα των τροφών σε φλαβονοειδή, αναλύοντας διατροφικά ερωτηματολόγια από 34.489 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

bigstock Red Wine 113897963

Οι επιστήμονες εξέτασαν ιδιαιτέρως τη σχέση μεταξύ ποσότητας φλαβονοειδών, διατροφής και καρδιακής νόσου και θανάτου σε διάστημα 16 ετών. Τα στοιχεία επέτρεψαν στους ερευνητές να μελετήσουν τόσο τα φλαβονοειδή συνολικά όσο και επτά διαφορετικά υποκατηγορίες τους.

Τρεις υποκατηγορίες, οι ανθοκυανίνες, οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας καρδιακής νόσου, αρτηριακής νόσου ή καρδιαγγειακής νόσου. Η μείωση του κινδύνου κυμαινόταν από 10% για τις ανθοκυανίνες και την σχετική με την καρδιά θνησιμότητα μέχρι και 22% για τις φλαβόνες και την καρδιακή νόσο.

Συγκεκριμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν επίσης με μείωση του κινδύνου για καρδιακή, αγγειακή και τη θνησιμότητα γενικότερα, περιλαμβανομένου του πίτουρου, το οποίο παρείχε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, των μήλων, των αχλαδιών και του κόκκινου κρασιού, που μειώνουν τον καρδιαγγειακό και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, των γκρέιπφρουτ που μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και των φραουλών και της σοκολάτας που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Υγιεινά λιπαρά: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσετε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια