ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Φυσικά συστατικά για πρόληψη & αντιμετώπιση!

Ινδικό, σταφύλια και μήλα συνιστούν οι επιστήμονες σε όλους τους άνδρες για να προστατεύσουν τον προστάτη τους, είτε για προληπτικούς λόγους είτε για να αντιμετωπίσουν κάποια κακοήθεια που έχει ήδη αναπτυχθεί.

Καρκίνος προστάτη: Φυσικά συστατικά για πρόληψη & αντιμετώπιση!

Σύμφωνα με νέα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, πολλά είναι τα φυσικά συστατικά σε φρούτα ή μπαχαρικά που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη ή εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Precision Oncology, οι ερευνητές δεν μελέτησαν ένα μεμονωμένο συστατικό αλλά εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών ώστε να διαπιστώσουν ποια συστατικά και ποιοι συνδυασμοί συστατικών δρουν πιο αποτελεσματικά ενάντια στον πιο συχνό καρκίνο των ανδρών.

«Αφού μελετήσαμε μια βιβλιοθήκη φυσικών συστατικών, διαμορφώσαμε μια αντικειμενική άποψη για τους συνδυασμούς που έχουν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση» αναφέρει ο Στέφανο Τιτσιάνι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Την τελευταία δεκαετία περίπου, έρευνες με θέμα τον καρκίνο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συστατικά που βρίσκονται σε διάφορα φυτικά προϊόντα ελαχιστοποιούν έναν παράγοντα-κλειδί στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου: τη φλεγμονή. Τα άτομα στα οποία παρατηρείται χρόνια φλεγμονή –λόγω χρόνιας λοίμωξης, αυτοάνοσου νοσήματος, παχυσαρκίας κ.ά.– εκτιμάται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, λόγω της βλάβης που προκαλεί η φλεγμονή στα κύτταρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 142 φυσικά συστατικά και διαπίστωσαν ότι αυτά με την ισχυρότερη επίδραση, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, είναι: 1) το ουρσολικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στη φλούδα του μήλου και στο δενδρολίβανο, 2) η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, ενός μπαχαρικού που χρησιμοποιείται στο μείγμα κάρι και 3) η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στα κόκκινα σταφύλια και μούρα.

«Τα συστατικά αυτά έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι ευρέως διαθέσιμα» υπογραμμίζει ο Τιτσιάνι, ενώ παράλληλα δεν παρουσιάζουν τοξικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Cancer Defense Diet: 9 ομάδες τροφών με ισχυρή αντικαρκινική δράση

Τρία συστατικά με αντικαρκινική δράση & σε ποιες τροφές θα τα βρείτε

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε την αντικαρκινική δράση των τροφών