ΥΓΕΙΑ

Ποια τα οφέλη για το συκώτι σας αν πίνετε καφέ & τσάι

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού είναι μια πολύ απλή και απολαυστική συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε –αν δεν το έχετε κάνει ήδη– για να προστατεύσετε το συκώτι σας από σοβαρές βλάβες.

Ποια τα οφέλη για το συκώτι σας αν πίνετε καφέ & τσάι

Σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη, τα δύο δημοφιλή ροφήματα μειώνουν την «ακαμψία», έναν δείκτη-κλειδί που φανερώνει πόσο υγιές είναι το συκώτι και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για κίρρωση.

Εξηγώντας το κίνητρο πίσω από τη νέα μελέτη, η επικεφαλής της ομάδας, Δρ Sarwa Darwish Murad, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους, αναφέρει: «Υπάρχουν αρκετά επιδημιολογικά αλλά και πειραματικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι ο καφές έχει οφέλη όσον αφορά τα επίπεδα ενζύμων στο συκώτι, την ιογενή ηπατίτιδα, τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο, την κίρρωση και τον καρκίνο στο συκώτι. Θέλαμε λοιπόν να διαπιστώσουμε κατά πόσο η κατανάλωση καφέ έχει παρόμοια επίδραση στην ακαμψία σε άτομα που δεν έχουν εμφανίσει κάποιο χρόνιο νόσημα στο συκώτι».

bigstock Still life details cup of tea 103112783

Η Δρ Murad και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 2.424 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω. Καθένας από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκε σε τεστ και εξετάσεις ώστε να μετρηθούν ο δείκτης μάζας σώματος, το ύψος και βιοδείκτες στο αίμα αλλά και να αξιολογηθεί ο βαθμός ακαμψίας στο συκώτι τους. Η ακαμψία στο συκώτι είναι αυξημένη όταν έχει σχηματιστεί στο όργανο ουλώδης ιστός. Ο ουλώδης ιστός, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει στην κίρρωση.

Οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν με τη βοήθεια αναλυτικού ερωτηματολογίου (389 ερωτήσεις συνολικά), το οποίο περιλάμβανε ερωτήσεις για τη συχνότητα κατανάλωσης καφέ και τσαγιού.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις υποομάδες ανάλογα με την ποσότητα καφέ και τσαγιού (πράσινου, μαύρου, βοτάνων) που κατανάλωναν: 1) καθόλου, 2) μέτρια κατανάλωση (έως τρία φλιτζάνια την ημέρα) και 3) μεγάλη κατανάλωση (τρία ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα).

Αφού συνυπολόγισαν σημαντικές παραμέτρους όπως η ηλικία, το φύλο, ο ΔΜΣ, η φυσική κατάσταση και τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο ο καφές όσο και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα ακαμψίας στο συκώτι.

Τα οφέλη του καφέ και του τσαγιού για το συκώτι φάνηκε να είναι δοσοεξαρτώμενα, δηλαδή ήταν μεγαλύτερα στην υποομάδα που κατανάλωνε τις μεγαλύτερες ποσότητες. Μέχρι και τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα (400 mg καφεΐνης) θεωρούνται απολύτως ασφαλή για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Hepatology.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στο συκώτι: Μειώστε τον κίνδυνο με καφέ! – Πόσο πρέπει να πίνετε

Πόνος στο συκώτι: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό

Δείτε τι προκαλεί στο συκώτι σας μόλις ένα λιπαρό γεύμα