ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τι προκαλεί το Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο

Τι προκαλεί το Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο

Το Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος που αποτελεί τη συχνότερη αιτία της άνοιας, συμβάλλοντας στο 60-70% των περιστατικών.

Αν και τα βασικά συμπτώματα της νόσου, όπως η αποδυνάμωση της μνήμης, είναι εν πολλοίς γνωστά, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε απολύτως βέβαια συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

1. Κυτταρικός θάνατος & κακή επικοινωνία των νευρικών κυττάρων

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό «πλακών» και «κόμπων» στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, αυτές οι μάζες εμποδίζουν την ομαλή επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν τον θάνατό τους. Στον φυσιολογικό εγκεφαλικό ιστό, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Tau σταθεροποιεί τμήματα-κλειδιά της δομής του κυττάρου, όμως σε έναν εγκέφαλο με Αλτσχάιμερ η πρωτεΐνη σχηματίζει «κόμπους», καθιστώντας δύσκολη τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο. Όταν δεν λαμβάνουν απαραίτητα για την επιβίωσή τους συστατικά, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν.

Ο κυτταρικός θάνατος και η κακή επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων προκαλούν πολλά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης και η αδυναμία μάθησης.

bigstock 145794335

2. Συρρίκνωση του εγκεφάλου

Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το επιφανειακό στρώμα που καλύπτει τον εγκέφαλο. Αυτή η συρρίκνωση επηρεάζει άμεσα ποικίλες νοητικές ικανότητες, όπως η ανάκληση πληροφοριών και η συγκέντρωση.

Η συγκεκριμένη βλάβη συνήθως ξεκινά από τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη δημιουργία των αναμνήσεων, και εκτιμάται ότι αρχίζει να συμβαίνει έως και δέκα χρόνια πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

3. Φλεγμονές

Το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου αναγνωρίζει τον κυτταρικό θάνατο σαν μια μορφή τραυματισμού κι έτσι αναπτύσσεται φλεγμονώδης αντίδραση. Στόχος της φλεγμονής είναι να προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, όμως για όσο περισσότερο συνεχίζεται τόσο πιθανότερο είναι να προκαλέσει βλάβες σε υγιή κύτταρα. Στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ, η χρόνια φλεγμονή πράγματι καταστρέφει σταδιακά τα υγιή κύτταρα του εγκεφάλου.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελεί αιτία ή ισχυρό παράγοντα κινδύνου για το Αλτσχάιμερ, αφού ένα χτύπημα στο κεφάλι (που συνοδεύεται από την εκδήλωση φλεγμονής) συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

Δείτε κι αυτό:

Τελικά ποιο είναι το πρώτο σημάδι του Αλτσχάιμερ;

Πρόληψη άνοιας: Οι 6 συμβουλές του γιατρού

Ποια είναι τα 7 στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ

BEST OF NETWORK

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Πριν από το τέλος του 2020 τα εμβόλια στην Ελλάδα»

Σύλληψη Νότη Σφακιανάκη: Καρέ - καρέ η μεταφορά του στον Εισαγγελέα (pics)

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Δεν μιλάω για άνοιγμα μέχρι τον Μάρτιο - Ο ιός δείχνει τα δόντια του

Σχολεία - Ζαχαράκη: «Στο τέλος της εβδομάδας θα αποφασίσουμε για το άνοιγμα»

Ντονμέζ: Τι βρήκε το Oruc Reis στο Αιγαίο

Ειδική αποζημίωση: Πόσα χρήματα θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή το Δεκέμβριο

Καστελόριζο: Η συγκινητική αλλαγή φρουράς με τον Εθνικό Ύμνο (vid)

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς θα αποφευχθούν οι ουρές και ο συνωστισμός

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βαρομετρικό χαμηλό σαρώνει τη χώρα - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά για την έκπτωση φόρου

Τζο Μπάιντεν: Γιατί θα κυκλοφορεί για αρκετές εβδομάδες με ειδική μπότα

Formula1: Το πρώτο βίντεο του Ρομέν Γκροζάν από το νοσοκομείο - «Είμαι περίπου καλά»