ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Υπερβολική γυμναστική: Οι επιπτώσεις στο έντερο

Υπερβολική γυμναστική: Οι επιπτώσεις στο έντερο

Οι άνθρωποι που κάνουν υπερβολική γυμναστική είναι πιθανό να βλάψουν την υγεία του εντέρου τους.

Τον κίνδυνο επισημαίνουν επιστήμονες από την Αυστραλία, οι οποίοι ανέλυσαν 8 προγενέστερες μελέτες για τις επιπτώσεις της γυμναστικής στο έντερο.

Όπως διαπίστωσαν, η σκληρή και μακράς διάρκειας προπόνηση μπορεί να οδηγήσει στο ασκησογενές γαστρεντερικό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μία σειρά συμπτωμάτων που οφείλονται στην «εκτροπή» της κυκλοφορίας του αίματος από το έντερο προς τους μυς.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

- Καούρες

- Ναυτία

- Διάρροια

- Οξύ πόνο στη μία πλευρά της κοιλιάς

gut health

Σύμφωνα με τη μελέτη, το όριο έπειτα από το οποίο αρχίζουν να εμφανίζονται οι γαστρεντερικές συνέπειες είναι οι 2 ώρες συνεχούς άσκησης στο 60% της μέγιστης αντοχής του ατόμου, ανεξάρτητα από την φυσική κατάστασή του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, λέκτορα Αθλητικής Διατροφής και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash, δρα Ρικάρντο Κόστα, καθώς αυξάνονται η ένταση και η διάρκεια της άσκησης, αυξάνονται οι δείκτες εντερικού τραυματισμού, διαπερατότητας και ενδοτοξαιμίας, σε συνδυασμό με διαταραχή της γαστρικής κένωσης, επιβράδυνση της διάβασης του λεπτού εντέρου και δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι η υπερβολική γυμναστική προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του εντέρου.

Το πρόβλημα αφορά όλους τους ασκούμενους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Ο κίνδυνος σύμφωνα με τον δρα Κόστα είναι μεγαλύτερος το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης, η οποία αυξάνει το στρες της προπόνησης.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έχουν προδιάθεση στα εντερικά νοσήματα, είναι πιο ευάλωτοι στα γαστρεντερικά συμπτώματα λόγω άσκησης από τον μέσο όρο.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστική το καλοκαίρι: Οι συμβουλές των ειδικών για να προστατευτείτε από τη ζέστη

Η έντονη άσκηση βλάπτει την ποιότητα του ύπνου