ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη βιταμίνης D: Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς θα την προλάβετε

Θεωρείτε ότι από έλλειψη βιταμίνης D κινδυνεύουν μόνο οι άνθρωποι στις κρύες σκανδιναβικές χώρες και όχι στην ηλιόλουστη Μεσόγειο; Κάνετε λάθος!

Έλλειψη βιταμίνης D: Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς θα την προλάβετε

Ο τρόπος ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, με τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους σε κλειστούς χώρους, έχει οδηγήσει σε αύξηση των δεικτών ανεπάρκειας και έλλειψης της «βιταμίνης του ήλιου» σε όλες τις χώρες του κόσμου, και η δική μας δεν αποτελεί εξαίρεση.

bigstock Human Hand Holding A Bottle Of 137743931

Τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι δυνατό να διαπιστωθούν με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που θα σας παρακινήσουν να ελέγξετε τη βιταμίνη D στον οργανισμό σας και τι μπορείτε να κάνετε σήμερα κιόλας για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη.

Συμπτώματα της έλλειψης

Αρκετοί άνθρωποι που έχουν έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους δεν παρουσιάζουν εμφανή και σαφή συμπτώματα ή μπορεί να έχουν έλλειψη για πολλά χρόνια πριν αρχίσουν να εκδηλώνουν συμπτώματα.

Μερικά από πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση έλλειψης είναι τα εξής:

- αποδυνάμωση του σκελετού, οστεοπόρωση ή συχνά κατάγματα

- μυϊκή αδυναμία

- αλλαγές στη διάθεση, όπως άγχος και κατάθλιψη

- χρόνιος πόνος

- αύξηση της πίεσης ή υπέρταση

- αίσθημα κόπωσης παρά την επαρκή ξεκούραση

- μειωμένη σωματική αντοχή

- ανεξήγητη υπογονιμότητα

bigstock Foods Containing Vitamin D 97209371

Πρόληψη

Για να αποφύγετε την έλλειψη βιταμίνης D μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

- Επαρκής έκθεση στον ήλιο: Ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Περίπου 15 λεπτά την ημέρα αρκούν για να καλυφθεί η συνιστώμενη ημερήσια «δόση» της βιταμίνης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας υποδείξει ποια είναι τα καταλληλότερα επίπεδα έκθεσης για εσάς, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.

- Κατανάλωση τροφών με βιταμίνη D: Η βιταμίνη D υπάρχει σε κάποιες τροφές, αν και σε μικρές ποσότητες. Αυτές είναι κυρίως το λιπαρό ψάρι (τόνος, σολομός, σκουμπρί κ.λπ.), το συκώτι, το τυρί, ο κρόκος του αυγού και τα ενισχυμένα τρόφιμα (συνήθως γάλα και δημητριακά).

- Συμπλήρωμα διατροφής: Αν κάνετε αιματολογική εξέταση και διαπιστωθεί ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε συμπλήρωμα ώστε η ανεπάρκεια να μην εξελιχθεί σε έλλειψη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα που ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού σας.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Μήπως φταίει το επάγγελμά σας για την έλλειψη βιταμίνης D;

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων

Ηλιοθεραπεία & βιταμίνη D: Η ιδανική διάρκεια ανάλογα με την εποχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ