ΥΓΕΙΑ

Φαγητό λόγω άγχους: 5 τρόποι να σταματήσεις το τσιμπολόγημα

Οι άνθρωποι με έντονο άγχος βρίσκουν διάφορους τρόπους εκτόνωσης: άλλοι «τρώνε» τα νύχια τους, άλλοι έχουν εκρήξεις θυμού, ενώ πολλοί το ρίχνουν στο φαγητό.

Φαγητό λόγω άγχους: 5 τρόποι να σταματήσεις το τσιμπολόγημα

Η κατανάλωση φαγητού λόγω συναισθηματικής πίεσης είναι ένας κοινός μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες, μπορεί όμως να επιβαρύνει την υγεία σας.

Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι αν δεν εντοπιστούν οι αιτίες του άγχους προκειμένου το άτομο να επιλύσει το πρόβλημα, μπορεί να οδηγηθεί σε διατροφικές διαταραχές.

Δείτε 5 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το άγχος και να αποσπάσετε την προσοχή σας από το φαγητό:

Πηγαίνετε μια βόλτα

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το να πάει κάποιος ένα περίπατο είναι το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει για να καταπολεμήσει το στρες που προκαλεί υπερφαγία.

Το περπάτημα αποσπά τον εγκέφαλό σας από τις λιγούρες και προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, βοηθώντας σας να αντλήσετε ευχαρίστηση από μία βόλτα και όχι από μία σοκολάτα...

Ακόμα και 10 λεπτά περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απομάκρυνση του άγχους αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο. Έτσι δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τις σκέψεις και να απομακρύνει την επιθυμία για φαγητό.

Κλείστε το κινητό

Μπορεί το κινητό να σας αποσπά την προσοχή, αυξάνει όμως τα επίπεδα άγχους. Τα e-mail ή κάποιες δυσάρεστες ειδήσεις μπορεί να προκαλέσουν άγχος και τελικά να σας οδηγήσουν και πάλι στο φαγητό. Είναι επίσης σημαντικό να μην βλέπετε το κινητό σας την ώρα που τρώτε, αφού η απόσπαση της προσοχής δεν σας επιτρέπει να καταλάβετε τι και πόσο τρώτε και είναι πιθανό να φάτε πολύ περισσότερο.

Όταν κάποιος έχει άγχος, ο οργανισμός του εκκρίνει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ωθεί το σώμα να ζητά ζάχαρη. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν έχουμε άγχος θέλουμε να τρώμε γλυκά.
Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, καθώς αν σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, δεν θα έχετε επιθυμία για ζάχαρη.

mousiki

Ακούστε μουσική

Η δημιουργία μίας λίστας τραγουδιών που σας χαλαρώνουν είναι ιδανικός τρόπος συναισθηματικής αποφόρτισης, καθώς η μουσική αποτελεί φυσικό χαλαρωτικό. Επιλέξτε τραγούδια που ξέρετε ότι σας χαλαρώνουν ή νέα τραγούδια που θα σας αποσπάσουν την προσοχή από το φαγητό. Μελέτη Γερμανών επιστημόνων διαπίστωσε ότι η μουσική του Mozart και του Strauss μείωσε σημαντικά το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ύπνος

Το άγχος στη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και ανθυγιεινές επιλογές φαγητού στο δείπνο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.
Ένας καλός ύπνος όμως να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του στρες. Η καλή ανάπαυση βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν απρόοπτα στην εργασία και καθιστά λιγότερο πιθανό να καταφύγουν σε υπερκατανάλωση φαγητού το βράδυ, επισημαίνουν οι ερευνητές. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος στην εργασία είναι συνδεδεμένο με την αρνητική διάθεση των εργαζομένων, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με ανθυγιεινές επιλογές φαγητού το βράδυ.

podilato

Στη δουλειά με το ποδήλατο

Αν πηγαίνετε κάθε πρωί στη δουλειά με το ποδήλατο, δεν θα είστε μόνο πιο υγιείς, αλλά θα έχετε και λιγότερο άγχος. Όσοι μετακινούνται με ποδήλατο αισθάνονται λιγότερο άγχος στα πρώτα 45 λεπτά της εργασίας τους, σύμφωνα με μελέτη Καναδών επιστημόνων. Αυτό ενισχύει την απόδοσή τους και τους ωθεί να είναι πιο παραγωγικοί για το υπόλοιπο της ημέρας.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Δείτε αν έχετε τάσεις συναισθηματικής υπερφαγίας

Τα 4 «υγιεινά» πρωινά που πρέπει να αποφεύγεις αν προσπαθείς να χάσεις βάρος