ΥΓΕΙΑ

Τεχνητά γλυκαντικά: Πώς επηρεάζουν το σωματικό βάρος και την καρδιά

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι χημικές ή φυσικές ουσίες που προσφέρουν τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης χωρίς να έχουν τόσες πολλές θερμίδες όσο αυτή.

Τεχνητά γλυκαντικά: Πώς επηρεάζουν το σωματικό βάρος και την καρδιά

Επειδή είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη, χρειάζεται πολύ μικρότερη ποσότητα για να δημιουργήσουν το ίδιο γλυκό αποτέλεσμα.

Τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόση και η στέβια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, αλλά όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι έχουν αρνητικές επιδράσεις στον μεταβολισμό, το μικροβίωμα του εντέρου και την όρεξη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα αξιολόγησαν στοιχεία από 37 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 400.000 άτομα, για κατά μέσο όρο 10 χρόνια.

Μόνο επτά από τις μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες και αφορούσαν 1.003 άτομα που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι μήνες, κατά μέσο όρο.

sweeteners

Οι έρευνες συνολικά δεν τεκμηρίωναν επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών στην απώλεια βάρους, αντίθετα αναδείκνυαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και υψηλότερου κινδύνου αύξησης του βάρους και παχυσαρκίας, υπέρτασης, διαβήτη, καρδιακής νόσου και άλλων προβλημάτων υγείας.

«Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άτομα καθημερινά καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σχετικά ελάχιστα άτομα έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες γι’ αυτά τα προϊόντα. Εμείς παρατηρήσαμε ότι τα στοιχεία από κλινικές μελέτες δεν αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχουν οφέλη ως προς τη διαχείριση του βάρους», σχολιάζει ο Δρ Ράιαν Ζαριτσανσκι, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα.

Η επίκουρη καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο Δρ Μεγκαν Αζαντ, συμπληρώνει: «Χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μέχρι να μπορέσουμε να αποφανθούμε για την πλήρη επίδρασή τους στην υγεία μας».

Η Δρ Αζαντ ήδη διεξάγει μελέτη για το πώς η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το βάρος, τον μεταβολισμό και το εντερικό μικροβίωμα των νεογνών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.

Διαβάστε επίσης:

Ο αντίκτυπος της ζάχαρης στα όργανα του σώματος μέσα από ένα διαδραστικό γράφημα

Υγιεινές τροφές με «κρυμμένη» ζάχαρη: Δείτε ποιες είναι

Γλυκά στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία του μωρού