ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Το θαύμα της φύσης και για τους ηλικιωμένους

Το καλοκαίρι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για σύνθεση της βιταμίνης D, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Βιταμίνη D: Το θαύμα της φύσης και για τους ηλικιωμένους

Δεδομένου δε, ότι ο ήλιος είναι κάτι παραπάνω από άφθονος στην Ελλάδα, είναι εύκολο να συνθέσουμε την πολύτιμη αυτή βιταμίνη. Πολύτιμη για το ανοσοποιητικό μας, για τα οστά, αλλά και για την ψυχολογία μας, καθώς οι επιστήμονες πλέον έχουν καταλήξει ότι η βιταμίνη D, βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Δεκαπέντε λεπτά την ημέρα, αρκούν για την έκθεση των χεριών και του προσώπου. Φυσικά, μπορείτε να αποφύγετε τις ώρες υψηλού κινδύνου (11:00 – 16:00), καθώς η βιταμίνη συντίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η χρήση αντιηλιακού δρα ανασταλτικά στη σύνθεση της βιταμίνης D.

Οι ηλικιωμένοι, και όσοι ειδικότερα υποφέρουν από οστεοπόρωση, έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από την βιταμίνη D και μία καλή λύση, είναι το καθημερινό βάδισμα. Η συστηματική βάδιση εκτός του ότι είναι η πιο ανέξοδη και εύκολη άσκηση, βελτιώνει αισθητά τη φυσική κατάσταση, ενισχύει τη μυϊκή ενδυνάμωση, αυξάνει την αντοχή και την ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει και τη στάση του σώματος.

Συνιστάται όμως μεγάλη προσοχή, διότι τα περιστατικά πτώσεων αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό. Καλό είναι οι ηλικιωμένοι να φορούν ίσια παπούτσια, να αποφεύουν τα υγρά δάπεδα και τις ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας (π.χ. μεσημέρι), γιατί υπάρχει περίπτωση να ζαλιστούν και να πέσουν. Εάν στην βόλτα τους ή την πεζοπορία τους δε, υπάρχει και κάποιος συνοδός, ακόμη καλύτερα.

Διαβάστε ακόμη:

Οστεοπόρωση: Οι 6 απλοί τρόποι για να την προλάβετε

Πέντε τροφές που πρέπει να τρώτε για να πάρετε βιταμίνη D



Έλλειψη βιταμίνης D: Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς θα την προλάβετε

Μια πηγή ασβεστίου χωρίς θερμίδες που δεν σας περνά από το μυαλό!