ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τροφές με σίδηρο: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Τροφές με σίδηρο: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών με σίδηρο κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στην περιεκτικότητά τους σε σίδηρο.

Η καθηγήτρια Κλινικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή NUS-Duke της Σιγκαπούρης Κο Γουν Πουάι και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από την έρευνα Singapore Chinese Health Study στην οποία είχαν λάβει μέρος 63.257 ενήλικες, 45-74 ετών, την περίοδο 1993-1998 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου 11 χρόνια.

Η μελέτη έδειξε συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και πουλερικών και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.

diabetes 6

Ειδικότερα, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη των ζωικών αυτών τροφών είχαν 23% και 15% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, αντίστοιχα, ενώ η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών δεν σχετίστηκε με τον κίνδυνο διαβήτη.

Προσπαθώντας να κατανοήσουν τον υποκείμενο μηχανισμό που κόκκινο κρέας και πουλερικά συντελούν στην εκδήλωση του διαβήτη, οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση της περιεκτικότητας όλων των κρεατικών σε σίδηρο και διαπίστωσαν δοσο-εξαρτώμενη θετική σχέση με τον διαβήτη.

«Το μήνυμα της μελέτης για το κοινό είναι ότι δεν χρειάζεται να εξορίσουμε το κρέας από τη διατροφή μας. Θα πρέπει απλώς να μειώσουμε την κατανάλωση του, ειδικά του κόκκινου κρέατος και να προτιμάμε άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά, το στήθος κοτόπουλου που περιέχει λιγότερο σίδηρο, καθώς και γαλακτοκομικά ή φυτικές πρωτεΐνες, για να έχουμε μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη» τονίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Διαβάστε επίσης:

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από 9 ασθένειες

Διαβήτης στις γυναίκες: Ποια γυναικολογική πάθηση τετραπλασιάζει τον κίνδυνο

BEST OF NETWORK

PlusQueen