ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ποιες ασθένειες «μοιράζονται» τα μεσήλικα ζευγάρια

Ποιες ασθένειες «μοιράζονται» τα μεσήλικα ζευγάρια

Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση του γάμου στην υγεία.

Σύμφωνα με αυτές, οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν παντρευτεί, γεγονός που συσχετίζεται με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και μακρύτερη επιβίωση μεταξύ των ασθενών με καρκίνο.

Νέα μελέτη Δανών επιστημόνων όμως, αναδεικνύει τις επιπτώσεις του κοινού βίου στην υγεία.

diabetes insuline

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που ερευνά την επίδραση του φύλου της συζυγικής παχυσαρκίας στον διαβήτη, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες 50 ετών και άνω που έχουν παχύσαρκη σύζυγο έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.

Επίσης, οι άνδρες άνω των 55 ετών με σύζυγο που έχει διαβήτη τύπου 2 τείνουν να είναι πιο παχύσαρκοι από τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν σύντροφο με διαβήτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αάρχους της Δανίας, με επικεφαλής τον Δρ Ανταμ Χαλμαν, μελέτησαν τη σχέση συζυγικού διαβήτη και παχυσαρκίας με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 σε δείγμα 3.650 ανδρών και 3.478 γυναικών (50 ετών και άνω) από τη μελέτη ELSA που γίνεται στη Μ. Βρετανία.

Οι συμμετέχοντες το διάστημα 1998-2015, ανά 2,5 χρόνια ελέγχονταν και η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 προέκυπτε από προσωπικές αναφορές ή κλινική εξέταση.

Η μελέτη έλαβε υπ ‘οψιν παράγοντες που ίσως επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, όπως η ηλικία, η εθνικότητα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το ατομικό επίπεδο παχυσαρκίας.

Κατά τη διάρκεια των 11,5 ετών της μελέτης, το ποσοστό των νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 ήταν 12,6 ανά 1.000 άτομα ετησίως, μεταξύ των ανδρών και 8,6 μεταξύ των γυναικών.

Δεν προέκυψε στατιστική σημαντική διαφορά που να δείχνει ότι μια σύζυγος με διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης και στον άνδρα. Όμως η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες με παχύσαρκη σύζυγο είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2. Ανά 5 kg/m2 υψηλότερο ΔΜΣ της συζύγου, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν 21% για τον άνδρα. Αντιθέτως, οι γυναίκες με παχύσαρκους συζύγους δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης αν η εκδήλωση παχυσαρκίας με την πάροδο της ηλικίας διέφερε στους άνδρες με και χωρίς σύζυγο με διαβήτη τύπου 2. Μετά τα 70 έτη σχεδόν όλοι παίρνουν βάρος, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα άτομα 55 ετών και άνω, όσοι ζούσαν με σύζυγο που είχε διαβήτη τύπου 2 είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι «η παχυσαρκία ή ο διαβήτης τύπου 2 στον έναν σύζυγο μπορεί να ευνοήσει την εκδήλωση διαβήτη και στον άλλο, λόγω των πολλών επικίνδυνων συμπεριφορών που από κοινού μοιράζονται τα ζευγάρια, όπως η κακή διατροφή και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα».

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Λισαβόνα.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιοπάθειες: Πόσο αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης ο γάμος

Πιο υγιείς οι παντρεμένοι, αλλά γιατί;