ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Με ποια ανεπάρκεια σχετίζεται – Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια κοινή κατάσταση που επηρεάζει περίπου έναν στους τέσσερις ενήλικες.

Υπέρταση: Με ποια ανεπάρκεια σχετίζεται – Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Παρότι η διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής μπορούν να παίξουν ρόλο στην υπέρταση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να οφείλεται και σε κάποια ανεπάρκεια.

Η υπέρταση ασκεί πίεση στα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή ή να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά και τα μάτια.

To μονοξείδιο του αζώτου (nitrogen monoxide) ή νιτρικό οξείδιο (nitric oxide) είναι ένα απλό μόριο που αποτελείται από ένα άτομο αζώτου και ένα άτομο οξυγόνου και αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή της αρτηριακής πίεσης. Ο χημικός του τύπος είναι ΝΟ.

Παράγεται μέσα στο σώμα κυρίως από το ευαίσθητο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, το ενδοθήλιο, και η βασική λειτουργία του είναι να διαστέλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες ρυθμίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

High blood pressure

Όταν για κάποιο λόγο διαταράσσεται η παραγωγή του, προκαλείται ένας φαύλος κύκλος στέρησης που οδηγεί σε υπέρταση και αδυναμία ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υπέρταση συμβάλλει στη δημιουργία ελευθέρων ριζών που εμποδίζουν τη λειτουργία του μονοξειδίου του αζώτου με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το παντζάρι είναι πλούσια πηγή νιτρικών αλάτων τα οποία μετατρέπονται γρήγορα σε νιτρώδη άλατα και απορροφώνται στην κυκλοφορία του σώματος.

Αυτά τα νιτρώδη άλατα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου που έχει προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η κατανάλωση 250ml χυμού παντζαριών την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 7,7 / 5,2 mmHg, δηλαδή περισσότερο και από κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως έδειξε η σχετική έρευνα.

Η κατανάλωση 100 γραμμάρια μαγειρεμένων ή τριμμένων ακατέργαστων παντζαριών, έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η παραμονή σε εξωτερικό χώρο κάτω από τον ήλιο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης, επειδή ο ήλιος αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, γεγονός που προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Διαβάστε επίσης:

Εννέα φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε την υπέρταση

Πέντε καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά