ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πέντε βότανα και μπαχαρικά που κάνουν καλό στην καρδιά

Πέντε βότανα και μπαχαρικά που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, δες πέντε βότανα και μπαχαρικά που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τον καρδιαγγειακό σου κίνδυνο!

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 του Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας (WHF). Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, όπως να τρέφεσαι καλύτερα ή να κινείσαι λίγο περισσότερο μέσα στην ημέρα, μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά την υγεία της καρδιάς σου και να αποφύγεις σοβαρές επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Ένα πρώτο και πολύ απλό βήμα για να πετύχεις αυτόν τον στόχο είναι να βάλεις στη ζωή σου τα παρακάτω βότανα και μπαχαρικά!

Κανέλα

bigstock Cinnamon sticks and ground cin 147447302

Δίνει υπέροχο άρωμα στο φαγητό, στα σπιτικά γλυκά αλλά και στα ροφήματα και επίσης βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου οδηγούν μακροπρόθεσμα στην εκδήλωση διαβήτη και η πάθηση αυτή είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Σκόρδο

bigstock 175015144

Το σκόρδο έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Οι καρδιολόγοι το συνιστούν ανεπιφύλακτα κυρίως για τα αντιοξειδωτικά που παρέχει αλλά και γιατί αραιώνει το αίμα, επομένως μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Τζίντζερ

bigstock 178961596

Το καυτερό τζίντζερ χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως «γιατροσόφι» για τη δυσπεψία, είναι όμως ωφέλιμο και για την καρδιά. Αραιώνει το αίμα όπως και το σκόρδο και επίσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης.

Κουρκουμάς

bigstock yogurt with mango and tumeric 182458990

Ο κουρκουμάς περιέχει ένα ισχυρό συστατικό, την κουρκουμίνη, η οποία δρα ενάντια στις φλεγμονές και έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου αλλά και καρδιοπάθειας.

Δεντρολίβανο

bigstock 161001173

Ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Οι διεργασίες αυτές βοηθούν ώστε να παρέχεται περισσότερο οξυγόνο στα ζωτικά όργανα και τα επιμέρους συστήματα του οργανισμού.

Δες κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δες 3 απλούς τρόπους να προστατεύσεις τη δική σου!

Το top 5 των καλύτερων τροφών για την υγεία της καρδιάς

Υπερβολικό βάρος vs αποχή από την άσκηση: Τι είναι πιο επιβαρυντικό για την καρδιά;