ΥΓΕΙΑ

Αθηροσκλήρωση: Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώτε το πρωί για να μειώσετε τον κίνδυνο

Την αξία του καλού πρωινού για την υγεία της καρδιάς υπογραμμίζει μια νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.

Αθηροσκλήρωση: Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώτε το πρωί για να μειώσετε τον κίνδυνο

Όσοι παραλείπουν το πρωινό, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ή τρώνε ένα πολύ «φτωχό» θερμιδικά πρωινό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή σκλήρυνσης των αρτηριών, σε σύγκριση με όσους ξεκινούν την ημέρα τους με ένα «γενναίο» γεύμα.

Η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση λιπαρών ουσιών (πλάκα) στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα αυτά να φράζουν και να μειώνεται η ποσότητα αίματος που διέρχεται μέσα από τις αρτηρίες και κατ’ επέκταση η ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στα κύτταρα. Η αθηροσκλήρωση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό αλλά και παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, η στηθάγχη, η περιφερική αρτηριακή νόσος και η χρόνια νεφροπάθεια.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με προβλήματα που οδηγούν μακροπρόθεσμα στην καρδιοπάθεια, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η αυξημένη χοληστερόλη. Στη νέα μελέτη παρουσιάζεται ο άμεσος ρόλος που παίζει το πρωινό στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

bigstock 204297181

Οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικές πληροφορίες για 4.052 ανθρώπους που δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 3% δήλωσαν ότι παραλείπουν εντελώς το πρωινό, ενώ ποσοστό 70% είπαν πως τρώνε πολύ λίγο το πρωί (το πρωινό κάλυπτε το 5-20% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους). Τέλος, το 27% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως τρώνε πολύ καλό πρωινό (το πρώτο γεύμα της ημέρας κάλυπτε πάνω από το 20% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους).

Συγκριτικά με όσους έτρωγαν καλό πρωινό, όσοι παρέλειπαν το πρώτο γεύμα της ημέρας ήταν 21% πιο πιθανό να παρουσιάζουν συσσώρευση πλάκας σε κάποια κύρια αρτηρία (π.χ. καρωτίδα) και 17% πιο πιθανό να εμφανίζουν πλάκα σε κεντρικό αιμοφόρο αγγεία στην περιοχή της κοιλιάς. Πέραν του ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, όσοι δεν έτρωγαν πρωινό είχαν επίσης μεγαλύτερη περίμετρο μέσης, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερη πίεση και χοληστερόλη και υψηλότερο σάκχαρο, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Η κατανάλωση σημαντικού ποσοστού των ημερήσιων θερμίδων το πρωί μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία» σχολιάζει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δρ Βαλεντίν Φουστέρ από το Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών της Ισπανίας (CNIC).

Το συμπέρασμα-κλειδί της μελέτης είναι πως το πρωινό πρέπει να είναι αρκετά πλούσιο και να καλύπτει πάνω από το 5% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνει κανείς (δηλαδή πάνω από 100 θερμίδες στο πλαίσιο μιας διατροφής 2000 θερμίδων).

Δείτε κι αυτό:

Τέσσερα μικρά λάθη που κάνεις όταν τρως πρωινό και σου προσθέτουν κιλά

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παραλείπουμε το πρωινό

Μελέτη «Κορινθία»: Πρωινό και μικρά και συχνά γεύματα «θωρακίζουν» την καρδιά