ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Ποιους υδατάνθρακες μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα

Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή τους, προκειμένου να προλαμβάνουν συμπτώματα της ασθένειας, όπως η υπερβολική δίψα και η πείνα, η κόπωση και η θολή όραση.

Διαβήτης τύπου 2: Ποιους υδατάνθρακες μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα

Κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν στους πάσχοντες απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2, σας έχουμε καλά νέα: μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα ένα λαχανικό, παρότι έχει υδατάνθρακες και γλυκιά γεύση.

Πρόκειται για τις γλυκοπατάτες, οι οποίες θεωρούνται απολύτως ασφαλείς έως ευεργετικές για τους διαβητικούς.

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι υδατάνθρακες επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος. Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη –κάτω από 55- έχουν μικρότερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

glukopatata 4

Με δεδομένο ότι η γλυκοπατάτα έχει γλυκαιμικό δείκτη 44, θωρείται ιδανική τροφή για τους διαβητικούς.

Άλλες τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το ψωμί ολικής άλεσης, οι φακές, τα φασόλια και τα λαχανικά.

Ωστόσο, οι διαβητικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση λευκών υδατανθράκων, όπως είναι το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι και οι άσπρες πατάτες.

Οι ίνες της γλυκοπατάτας βοηθούν επίσης στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Επειδή οι περισσότερες βρίσκονται στη φλούδα της, είναι προτιμότερο να τις μαγειρεύετε με τη φλούδα.

Το τηγάνισμα της γλυκοπατάτας με τη φλούδα είναι η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μεταβολή στο γλυκαιμικό δείκτη της. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος επιβραδύνει το ρυθμό της πέψης και διατηρεί χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Αντίθετα, οι βραστές ή ξεφλουδισμένες γλυκοπατάτες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, επειδή ο οργανισμός τις χωνεύει πιο γρήγορα.

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες C, B6 και E, καθώς και κάλιο.

Πολλές γλυκοπατάτες τρώνε οι κάτοικοι μιας περιοχής στην Κίνα, οι περισσότεροι από τους οποίους περνάνε τα 100, γεγονός που υποδηλώνει ότι το λαχανικό συμβάλλει στην αύξηση της μακροζωίας.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Με ποια σειρά πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές

Διαβήτης & αλάτι: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την κατανάλωση