ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζει ο μήνας γέννησης τη μελλοντική υγεία

Νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στη σχέση του μήνα γέννησης και του μελλοντικού κινδύνου εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών.

Πώς επηρεάζει ο μήνας γέννησης τη μελλοντική υγεία

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται τον χειμώνα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ τα παιδιά του φθινοπώρου είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη. Πώς εξηγούνται όμως από βιολογικής πλευράς αυτές οι εκβάσεις;

Η νέα, παγκόσμιας εμβέλειας μελέτη έρχεται να δώσει την απάντηση, καθώς αποκαλύπτει πως η έκθεση της μητέρας σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ασκεί σημαντική επιρροή στην κατοπινή υγεία του παιδιού της.

bigstock Close Up Of A Cute Pregnant Be 196395595

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν) και πέντε διαφορετικές κλιματικές ζώνες. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως η έκθεση σε συγκεκριμένους εποχικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία του παιδιού και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Informatics Association.

Μεταξύ άλλων, οι αναλύσεις του ιατρικού ιστορικού των συμμετεχόντων οδήγησαν τους ερευνητές στα εξής συμπεράσματα:

- Η χαμηλή έκθεση της μητέρας στον ήλιο κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για το παιδί, δηλαδή ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν η μητέρα διανύει το τρίτο τρίμηνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

- Η υψηλή έκθεση της μητέρας στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής για το παιδί. Για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα τους καλοκαιρινούς μήνες κι έτσι ο κίνδυνος είναι αυξημένος για τα παιδιά που γεννιούνται τον χειμώνα.

- Η υψηλή έκθεση της μητέρας στο μονοξείδιο του αζώτου (τα επίπεδα του οποίου διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή) κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης για τα παιδιά.

«Η έκθεση της μητέρας, για παράδειγμα, στα μικροσκοπικά σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης για την ίδια και αυτό συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης για το παιδί της. Η υπέρταση, με τη σειρά της, συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή» εξηγεί ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δρ Νίκολας Τατονέττι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. «Επί της ουσίας, χρησιμοποιούμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να ενώσουμε τις τελείες. Αποσαφηνίζοντας τέτοιου είδους συνδέσεις, θα καταστεί ενδεχομένως δυνατό να ανακαλύψουμε νέους τρόπους πρόληψης των ασθενειών, όπως η λήψη συγκεκριμένων βιταμινών από τις εγκύους ανάλογα με την εποχή».

Διαβάστε επίσης:

Οι αλλεργίες είναι και θέμα… ζωδίου, δείχνει νέα βρετανική έρευνα

Ο μήνας που γεννηθήκατε καθορίζει ποια προβλήματα υγείας θα εμφανίσετε στο μέλλον