ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πώς αντιμετωπίζονται οι χόνδρινες βλάβες στον αστράγαλο και στο γόνατο

Πώς αντιμετωπίζονται οι χόνδρινες βλάβες στον αστράγαλο και στο γόνατο

Καθημερινά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, με το διαρκές τρέξιμο του να προλάβουμε τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, με τις αθλητικές δραστηριότητες προκειμένου να γυμνάσουμε το σώμα μας, και με τα ατυχήματα υψηλής ενέργειας (τροχαία) η άρθρωση του αστραγάλου και του γόνατος υπόκειται τραυματισμούς.

Ποιος δεν έχει επισκεφτεί ορθοπαιδικό γιατί του «γύρισε» ο αστράγαλος (έπαθε δηλαδή διάστρεμμα) ή του πονάει το γόνατο όταν το λυγίζει ή όταν ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια;

Ως Ορθοπαιδικός με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις και στην χειρουργική παθολογία του άκρου πόδα και ως Αρθροσκόπος του Ισχίου, του Γόνατος, της Ποδοκνημικής άρθρωσης (αστραγάλου) και του Ώμου, καθημερινά εξετάζω ασθενείς με τραυματισμούς των αρθρώσεων αυτών. Άλλοτε με επισκέπτονται ασθενείς μετά μικροτραυματισμούς της καθημερινότητας ή απλή καταπόνηση και αναφέρουν οίδημα (πρήξιμο) σε μια άρθρωση, αιματώματα γύρω από αυτές, ή περιγράφουν αίσθημα αστάθειας ή έντονο πόνο όταν φορτίζουν το σκέλος (όταν περπατούν ή ανεβαίνουν σκαλοπάτια).

Μετά τον κλινικό έλεγχο ακολουθεί ακτινογραφία ή πολύ συχνά αξονική τομογραφία ή μαγνητική και διαπιστώνονται χονδροπάθεια ή χόνδρινες βλάβες στις αρθρώσεις.

Ο χόνδρος είναι το «μαξιλάρι» που προστατεύει το οστό της άρθρωσης. Αν φύγει από το κόκκαλο μεγάλο τμήμα του χόνδρου, τότε έχουμε αρθρίτιδα πλέον στην άρθρωση αυτή. Ο χόνδρος παράγει το αρθρικό υγρό για να έχουμε κίνηση χωρίς τριβές, και δυστυχώς έχει μικρή αναγεννησιακή ικανότητα σε περίπτωση τραυματισμού. Στην χονδροπάθεια, αρχικά αρχίζει να «μαλακώνει» ο χόνδρος, μετά σχίζεται και ακολουθεί η απογύμνωση του οστού, όπου πλέον μιλάμε για αρθρίτιδα.

Σε περιπτώσεις κακώσεων στο γόνατο και ειδικά με ρήξη συνδέσμων (πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού ή πλαγίων συνδέσμων) συχνά έχουμε χόνδρινες βλάβες, όπως και σε περιπτώσεις χρόνιας ρήξης μηνίσκου. Επίσης στα διαστρέμματα του αστραγάλου στο 10-15% συμβαίνει τραυματισμός του χόνδρου με απογύμνωση του οστού. Στις περιπτώσεις αυτές, πρήζεται η άρθρωση, έχουμε πόνο έντονο στο περπάτημα, ενώ είναι αδύνατο να εργαστούμε ή να αθληθούμε. Τότε επεμβαίνουμε ως αρθροσκόποι και αφού εξαντλήσουμε όλα τα συντηρητικά μέτρα (φυσιοθεραπείες, ξεκούραση, βάδιση με πατερίτσες για 3-4 εβδομάδες) αποφασίζουμε να διεγείρουμε τα κύτταρα του χόνδρου ώστε να αναγεννηθεί σε ποσοστό 70%-95%. Οι τεχνικές μας πολλές (ό,τι προβλέπει η Διεθνής Εταιρεία Χόνδρινων Βλαβών όπου είμαι μέλος και παρακολουθώ τις επιστημονικές εξελίξεις) από οστεομεταμόσχευση με συρραφή περιοστέου, αυτομοσχεύματα χόνδρου (OATS), συνθετικά αλλομοσχεύματα, τεχνική διέγερσης μυελού οστών (μικροκατάγματα) ή έγχυση PRP (platelet reach plasma). Με τις τεχνικές αυτές που εξειδικεύονται ανά περίπτωση ασθενούς και μετά την φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση, η ομάδα μας έχει θεραπεύσει πολλούς ασθενείς με χόνδρινες βλάβες αστραγάλου ή γόνατος, περιπτώσεις που παρουσιάζει κάθε χρόνο σε Διεθνή ή Ευρωπαϊκά Συνέδρια (ESSKA Amsterdam 2014, EFORT Prague 2015, ESSKA Barcelona 2016, ICRS Sorrento 2016).

Δρ. Νικολόπουλος Δ. Δημήτριος, Ορθοπεδικός χειρουργός, μέλος Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESKKA), Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ποδιού (ΕSKKA - AFAS), Διεθνούς Εταιρείας χονδρινών βλαβών (ICRS), Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ), Ελληνικής Εταιρείας (ΕΕΧΟΤ)

Διαβάστε και αυτό:

Αρθρίτιδα: Γιατί προσβάλλει ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους

Καταστρέφετε τα γόνατά σας εάν κάνετε αυτά τα 4 πράγματα

 

Τι φανερώνει ο πόνος στο γόνατο όταν ανεβαίνετε σκάλες

Οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα: Ποια είναι τα κατάλληλα παπούτσια

BEST OF NETWORK

Θετική στον κορονοϊό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Έτσι έγινε το ναυτικό ατύχημα – Το υλικό που έσωσε το «Καλλιστώ»

Big Brother: Η απάντηση της Σοφίας για τις πλαστικές επεμβάσεις (videos)

Χαμός στη Ρόδο: Έγινε διαρρήκτης για ένα φιλί! Πρωτοφανές σκηνικό

Γενικό lockdown: Τότε θα «πατήσει το κουμπί» η κυβέρνηση - Η απόφαση Μητσοτάκη

Σύγκρουση πλοίων – Πειραιάς: Ποιο είναι το ναρκοθηρευτικό πλοίο «Καλλιστώ»

Δήλωση «βόμβα» Αρκουμανέα: Πάνω από 1.000 κρούσματα σήμερα

ΟΠΕΚΑ Επίδομα Παιδιού: Αλλαγές στην πληρωμή της πέμπτης δόσης - Δείτε αναλυτικά

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Κάθε μέρα και μια νέα πρόκληση - Γιατί ξεκίνησε «πόλεμο» με τον Μακρόν

Πόθεν έσχες 2020: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Big Brother: Η φωτογραφία της Χριστίνας που «γκρέμισε» το Instagram – Ποιους ευχαρίστησε (pic)

Covid μακράς διάρκειας: Τα συμπτώματα & ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο