ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση των πνευμόνων

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι αρρώστια που εξελίσσεται στους πνεύμονες και προοδευτικά τους καταστρέφει.

Οι τροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση των πνευμόνων

Η νόσος έχει μια συστηματική επίδραση σε όλο τον οργανισμό. Τα φλεγμονώδη υποπροϊόντα που παράγονται στους πνεύμονες διαχέονται σε όλα τα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος που υποχρεωτικά διέρχεται από τους πνεύμονες με κάθε καρδιακό παλμό.

Δημιουργούν έτσι μια γενικευμένη φλεγμονή συμβάλλοντας στην εμφάνιση ή επιδείνωση όλων σχεδόν των νοσημάτων φθοράς όπως: οστεοπόρωση, στεφανιαία νόσος, καρδιοπάθειες, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη.

fruit vegetables

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποτελεί ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καπνιστές.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg στην Βαλτιμόρη, με επικεφαλής την Δρ Βανέσσα Γκαρσία-Λαρσεν, σε δεκαετή μελέτη που εκπόνησαν σε δείγμα 650 ευρωπαίων καπνιστών, διαπίστωσαν ότι κάποιες τροφές επιταχύνουν την επούλωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα στους πνεύμονες.

Οι επιστήμονες σύστησαν στους συμμετέχοντες να τρώνε 3 μήλα ή 2 ντομάτες την ημέρα και τους υπέβαλαν σε τεστ υγείας των πνευμόνων. Δέκα χρόνια αργότερα, τους έκαναν τα ίδια τεστ, τα οποία μετράνε την ικανότητα των πνευμόνων να δέχονται και να αποβάλλουν οξυγόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δύο τροφές αναδεικνύονται σε πολύτιμους συμμάχους στη διαδικασία της φυσικής διαδικασίας αποκατάστασης των βλαβών που προκαλεί το τσιγάρο στους πνεύμονες.

Αν και η μελέτη δεν τεκμηριώνει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, τα άτομα που έτρωγαν κατά μέσο όρο πάνω από δύο ντομάτες ή πάνω από τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων την ημέρα, ειδικά μήλα, είχαν βραδύτερη εξασθένηση της πνευμονικής λειτουργίας από εκείνους που έτρωγαν λιγότερη από μια ντομάτα ή λιγότερη από μια ομάδα φρούτων την ημέρα.

Σύμφωνα με την Δρ Λαρσεν, τα οφέλη ίσως δεν περιορίζονται μόνο στους πρώην καπνιστές αλλά «η μελέτη δείχνει πως μια διατροφή πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τον φυσιολογικό ρυθμό γήρανσης των πνευμόνων ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ».

Η σχέση διατροφής και βραδύτερης μείωσης της πνευμονικής λειτουργίας ήταν εμφανέστερη στους πρώην καπνιστές, γεγονός που σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά στις ντομάτες και τα φρέσκα φρούτα βοηθούν στην αποκατάσταση των βλαβών του τσιγάρου στους πνεύμονες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.

Διαβάστε επίσης:

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Ποια φρούτα & λαχανικά παρέχουν τη μέγιστη προστασία

Αλκοόλ: Οι επιπτώσεις του στην υγεία των πνευμόνων