ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα μετά από δύο εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ

Ο «στεγνός Ιανουάριος» είναι μία εκστρατεία που πραγματοποιείται στη Μ. Βρετανία και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ ή τουλάχιστον να σκέφτονται πριν πιούν.

Τι συμβαίνει στο σώμα μετά από δύο εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ

Αν και πρόκειται για δημοφιλή συνήθεια λόγω της ανάγκης για αποχή από το αλκοόλ μετά από την περίοδο των γιορτών, στη διάρκεια της οποίας οι περισσότεροι ξεφεύγουν, παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι καταφέρνουν τελικά να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ έστω και για αυτό τον ένα μήνα.

Πώς επηρεάζει όμως το σώμα η αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ, έστω και για δύο εβδομάδες;

wine beer

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καταρχήν μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

Η μειωμένη πρόσληψη κενών θερμίδων, δηλαδή θερμίδων χωρίς θρεπτικά συστατικά, αρχίζει επίσης να έχει αποτελέσματα και είναι πιθανό να διαπιστώσετε μικρή διαφορά στο βάρος σας.

Η όρασή σας μπορεί επίσης να αρχίσει να βελτιώνεται, καθώς η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μιας κατάστασης που προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

Η μείωση των συμπτωμάτων της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας θα βελτιώσει τελικά την ικανότητα του ματιού να εστιάζει τις εικόνες.

Η αποχή από το αλκοόλ επιτρέπει στο σώμα να βάλει φρένο σε μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει η συστηματική κατανάλωσή του.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά από μόλις 24 ώρες χωρίς αλκοόλ, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα ομαλοποιηθούν και η θολή όραση που προκαλείται από την πρόσληψη αλκοόλ θα εξαφανιστεί.

Όσο περισσότερο το αποφεύγετε, θα παρατηρείτε ότι τα μάτια σας γίνονται φωτεινότερα και πιο λευκά, καθώς το σώμα σας εξουδετερώνει τη βλάβη, δηλαδή το κιτρίνισμα του λευκού μέρους του ματιού.

Επιπλέον, η κυκλοφορία του αίματος θα βελτιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα μάτια σας λαμβάνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη ασθενειών και βλαβών, όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Μετά την πάροδο ενός ολόκληρου μήνα χωρίς αλκοόλ, τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σώματος θα είναι πολύ πιο υγιή, με αποτέλεσμα καλύτερη ροή αίματος και παροχή οξυγόνου στα όργανά σας.

Η αποχή από το αλκοόλ θα βοηθήσει το συκώτι σας να λειτουργήσει καλύτερα, καθώς μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής και μακροχρόνιας ηπατικής βλάβης. Το αλκοόλ εμποδίζει τον οργανισμό να κάνει σωστή πέψη των λιπών.

Ένα άλλο όφελος από την αποχή από το αλκοόλ τέλος, είναι ότι θα κάνετε πιο ποιοτικό ύπνο.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να φάτε πριν από μια νύχτα με πολύ αλκοόλ

Αλκοόλ: Πόσο διαρκούν οι επιπτώσεις στην επιδερμίδα