ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: 8 λόγοι που επιδεινώνεται τον χειμώνα

Εάν πάσχετε από έκζεμα, πιθανώς να νομίζετε ότι η κακοκαιρία και οι ερεθισμοί του δέρματος πάνε χέρι-χέρι.

Έκζεμα: 8 λόγοι που επιδεινώνεται τον χειμώνα

Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Η επιδερμίδα που είναι επιρρεπής στο έκζεμα δεν έχει το φυσιολογικό φιλμ που βοηθά στην προστασία της από ερεθισμούς και βακτήρια, καθώς και στο «κλείδωμα» της υγρασίας.

Αυτό την καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητη όλο το χρόνο, αλλά ο κρύος και ξηρός καιρός και τα παρελκόμενά του (όπως το πλύσιμο των μάλλινων ρούχων στο χέρι!) μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό, δείτε ποιες παγίδες πρέπει να αποφεύγετε στη διάρκεια του χειμώνα προκειμένου να αποφύγετε την ξηροδερμία, την ερυθρότητα και τον κνησμό, δηλαδή τα βασικά χαρακτηριστικά του εκζέματος.

malaktiki

Χρησιμοποιείτε λάθος ενυδατική

Το ενυδατικό σας γαλάκτωμα με άρωμα μπισκότου μπορεί να αφήνει υπέροχα αρωματισμένο το δέρμα σας, δεν τού κάνει όμως καλό.

Οι κρέμες και τα γαλακτώματα με άρωμα ερεθίζουν το δέρμα που είναι επιρρεπές στο έκζεμα, είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέγετε κάποιο με την ένδειξη «χωρίς άρωμα».

Δώστε βάση σε συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, που έχει την τάση να δεσμεύει το νερό και να «κλειδώνει» την υγρασία προστατεύοντας το δέρμα από την ξηρότητα, ενώ τα κηραμίδια (ceramides) είναι πρωτεΐνες που βοηθούν την ανάπλαση του εξωτερικού φιλμ της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας την ερυθρότητα και τον ερεθισμό.

nero

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Πολλοί άνθρωποι πίνουν λιγότερο νερό όταν ο καιρός είναι ψυχρός. Οι πάσχοντες από έκζεμα όμως, το έχουν περισσότερο ανάγκη για να διατηρηθεί η υγρασία στο δέρμα. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε αρκετό νερό και στη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη ξηρότητα. Σε γενικές γραμμές, οκτώ ποτήρια την ημέρα είναι μια ικανοποιητική ποσότητα. Αν το κρύο νερό δεν είναι το καλύτερό σας τον χειμώνα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζεστό τσάι ή ζεστό νερό με φρέσκο τζίντζερ ή λεμόνι.

washing hands

Πλένετε τα χέρια σας με λάθος σαπούνι

Το συχνό πλύσιμο των χεριών αποτελεί βασικό παράγοντα πρόληψης του κρυολογήματος ή της γρίπης, μπορεί όμως να βλάψει το δέρμα σας. Το πλύσιμο ενυδατώνει την επιδερμίδα όταν η θερμοκρασία του νερού δεν είναι υψηλή, το στέγνωμα των χεριών όμως την ξηραίνει. Για να αποφύγετε αυτό τον κίνδυνο, χρησιμοποιείτε σαπούνι με ενυδατικούς παράγοντες και αποφεύγετε τα σκληρά σαπούνια που απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του δέρματος, επιδεινώνοντας την ξηροδερμία. Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα είναι επίσης πολύ σκληρά για την επιδερμίδα σας, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε τα με μέτρο.

ugrantiras

Δεν χρησιμοποιείτε υγραντήρα

Είναι μία έξτρα συσκευή που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, μπορεί όμως να κάνει τη διαφορά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο ξηρός αέρας στους εσωτερικούς χώρους στεγνώνει το δέρμα σας και επιδεινώνει τη ξηρότητα και τη φαγούρα.

Ο υγραντήρας βοηθά να ρυθμίζετε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι. Φροντίστε όμως να τον καθαρίζετε τακτικά για να αποφύγετε τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μύκητες και μούχλα.

xeili

Γλείφετε τα χείλη σας

Το πιθανότερο είναι ότι το κάνετε χωρίς να το καταλαβαίνετε, όταν έχει κρύο και αέρα. Αυτό προκαλεί ξηρότητα, μακροπρόθεσμα όμως το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, καθώς το σάλιο αποτελεί ερεθιστικό παράγοντα για την επιδερμίδα των χειλιών.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε ένα πλούσιο βάλσαμο για τα χείλη, το οποίο θα θεραπεύσει τον ερεθισμό και θα λειτουργήσει ως φραγμός που κρατά τα χείλη ενυδατωμένα. Τα απλά προϊόντα, όπως η βαζελίνη, αποτελούν καλή επιλογή. Αποφύγετε τα προϊόντα με αρώματα και συστατικά όπως η καμφορά ή η μενθόλη, που ενώ στην αρχή είναι καταπραϋντικά, στη συνέχεια επιδεινώνουν τη φλεγμονή στα χείλη.

wool clothes

Φοράτε μάλλινα ρούχα

Μπορεί να είναι υγιεινό και ζεστό υλικό, το μαλλί όμως δεν αποτελεί καλή επιλογή για τα άτομα με έκζεμα, καθώς ερεθίζει την επιδερμίδα. Και δεν είναι το μόνο: το κασμίρ, το ανκορά και η βισκόζη, μπορεί να προκαλέσουν ανάλογα προβλήματα.
Για να τα αποφύγετε, προτιμάτε τα βαμβακερά ρούχα ή τουλάχιστον κάτι βαμβακερό κάτω τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από επικίνδυνα υφάσματα, προκειμένου να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα σας.

gloves

Δεν φοράτε γάντια

Μπορεί να είναι ενοχλητικά, αλλά σας προστατεύουν από τον κρύο και ξηρό αέρα, καθώς και πιθανές μολύνσεις όταν το δέρμα είναι ερεθισμένο. Αποφεύγετε πάντως τα γάντια από μαλλί που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας και να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αν προτιμάτε το μαλλί για ζεστασιά, φορέστε ένα λεπτό ζευγάρι γάντια από μετάξι κάτω από τα μάλλινα.

paploma

Κοιμάστε με βαριά σκεπάσματα

Είναι σίγουρα ωραία η αίσθηση να σκεπάζεστε με το χοντρό πάπλωμα όταν έξω κάνει κρύο. Η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας όμως, όταν ξυπνάτε ιδρωμένοι και το πετάτε από πάνω σας, επιδεινώνει τη φαγούρα. Αποφεύγετε τα χοντρά και βαριά σκεπάσματα και επιλέξτε κάποιο ελαφρύ σκέπασμα που αναπνέει.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Ακμή, έκζεμα, ψωρίαση: Οι 5 τροφές που χρειάζεται το δέρμα σας

Ξηρό δέρμα: Για ποια 4 σοβαρά προβλήματα υγείας προειδοποιεί

Πέντε ερωτήσεις που αποκαλύπτουν ότι πρέπει να πάτε άμεσα σε δερματολόγο