ΥΓΕΙΑ

«Κλειδί» για το αδυνάτισμα ο ήλιος – Δείτε τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τον χειμώνα μάς κάνουν να κλεινόμαστε στο σπίτι και να τρώμε περισσότερο, δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που παίρνουμε κιλά τους πιο κρύους μήνες του έτους.

«Κλειδί» για το αδυνάτισμα ο ήλιος – Δείτε τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά, ένας απρόσμενος λόγος που παίρνουμε κιλά τον χειμώνα είναι και η απουσία ηλιοφάνειας.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους στην επιθεώρηση Scientific Reports, η έκθεση στον ήλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην καύση του λίπους κι έτσι αναδεικνύεται σε παράγοντα που επηρεάζει άμεσα το σωματικό βάρος.

bigstock 183556735

Πώς το φως του ήλιου βοηθά στην καύση του λίπους

Στόχος της έρευνας ήταν να εξεταστεί η επίδραση του φυσικού φωτός στα λιποκύτταρα που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν τον λευκό λιπώδη ιστό, ο οποίος, όπως οι ίδιοι εξηγούν, είναι «βασική αποθήκη λίπους στο ανθρώπινο σώμα και ρυθμιστής του μεταβολισμού».

Το λευκό λίπος θεωρείται «κακό», καθώς αποθηκεύει τις περιττές θερμίδες που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, σε αντίθεση με το καφέ ή το μπεζ λίπος, που είναι μεταβολικά ενεργό και βοηθά στην καύση θερμίδων.

Μελετώντας λοιπόν τον λευκό λιπώδη ιστό στο εργαστήριο, οι επιστήμονες αναζητούσαν τρόπους να τροποποιήσουν γενετικά τα λιποκύτταρα ώστε να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη –την ορμόνη που μεταφέρει τα σάκχαρα στα κύτταρα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο– όταν εκτίθενται στο φως.

Ενώ έκαναν τις δοκιμές τους, ανακάλυψαν τυχαία ότι ο λευκός λιπώδης ιστός συρρικνώνεται όταν εκτίθεται στο μπλε φως του ήλιου, έναν τύπου φωτός που άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύει τη συγκέντρωση και βελτιώνει τη διάθεση. Για να επαληθεύσουν τη διαπίστωσή τους, πήραν δείγματα ανθρώπινων λευκών λιποκυττάρων και τα εξέθεσαν στο μπλε φως.

Αυτό που είδαν ήταν το εξής: «Όταν το μήκος κύματος μπλε φωτός του ήλιου διαπερνά την επιδερμίδα και φτάνει στα λιποκύτταρα που βρίσκονται ακριβώς κάτω από αυτή, τα σταγονίδια του λίπους μειώνονται σε μέγεθος και απελευθερώνονται από το κύτταρο. Με άλλα λόγια, τα κύτταρά μας αποθηκεύουν λιγότερο λίπος».

bigstock Beautiful teenage Girl lying o 174706720

Η εξήγηση για την αύξηση του βάρους τον χειμώνα

«Αν δούμε τα ευρήματα από την ακριβώς αντίθετη πλευρά» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας με το άκρως ταιριαστό όνομα Πίτερ Λάιτ (=φως) «η χαμηλή έκθεση στον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες προωθεί πιθανώς την αποθήκευση λίπους στο σώμα κι έτσι συμβάλλει στην αύξηση του βάρους που πολλοί από εμάς διαπιστώνουμε κατά την περίοδο αυτή».

Αν σας περνά από το μυαλό να αρχίσετε την ηλιοθεραπεία με απώτερο στόχο να αδυνατίσετε, ο Λάιτ προειδοποιεί πως μάλλον αυτό δεν θα «δουλέψει», αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι η ιδανική ένταση φωτός ή διάρκεια έκθεσης στις ακτίνες του ήλιου για να ενεργοποιηθούν οι παραπάνω μηχανισμοί.

Διαβάστε επίσης:

Οκτώ παράγοντες που καθορίζουν πόσο γρήγορα χάνετε βάρος

Αυτές είναι οι κορυφαίες δίαιτες για το 2018

Αδυνάτισμα: Το φρούτο που αναστρέφει την επίδραση των λιπαρών