ΥΓΕΙΑ

Λύκος: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της αυτοάνοσης πάθησης

Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε διάφορους τύπους ιστών και οργάνων ολόκληρου του σώματος, προκαλώντας φλεγμονές και πρήξιμο.

Λύκος: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της αυτοάνοσης πάθησης

Οι φλεγμονές που χαρακτηρίζουν τον λύκο επηρεάζουν πολλαπλά συστήματα, όπως οι αρθρώσεις, το δέρμα, τα νεφρά, τα αιμοσφαίρια, ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες, γι’ αυτό και ονομάζεται συστημική πάθηση.

Η ακριβής αιτιολογία του λύκου παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, ωστόσο θεωρείται αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών (κληρονομικών) και περιβαλλοντικών (λοιμώξεις, φάρμακα, ηλιακή ακτινοβολία) παραγόντων.

Η διάγνωση του λύκου αποτελεί πρόκληση για τους γιατρούς, καθώς τα συμπτώματα που προκαλεί συχνά μιμούνται άλλες ασθένειες. Παράλληλα, κάθε ασθενής εκδηλώνει διαφορετικά και διαφορετικής έντασης συμπτώματα.

Τα πρώτα συμπτώματα του λύκου εμφανίζονται συνήθως στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τον λύκο, η φαρμακευτική θεραπεία βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων.

Στην gallery που ακολουθεί θα δείτε τα 10 κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί ο λύκος σε αρχικό στάδιο.

Πηγή: Mayo Clinic, Healthline

Δείτε κι αυτό:

Τα 9 αυτοάνοσα νοσήματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Ψωρίαση vs. έκζεμα: Όλες οι διαφορές μέσα από φωτογραφίες

Τι είναι το σύνδρομο Ρεϊνό και πώς σχετίζεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα