ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Το σύμπτωμα που συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Τη σύνδεση μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και του κινδύνου καρδιακής νόσου, επιβεβαιώνει νέα επιστημονική μελέτη.

Εμμηνόπαυση: Το σύμπτωμα που συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αναδεικνύει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το φύλο και τις καρδιακές παθήσεις.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής την Kerrie Moreau από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, παρακολούθησαν 138 γυναίκες στην εμμηνόπαυση για να συγκρίνουν τη διάθεση, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και την ποιότητα ζωής τους, χρησιμοποιώντας ως βασικό δείκτη την «αγγειακή γήρανση», δηλαδή την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων τους.

Σε όλα τα στάδια της εμμηνόπαυσης, η αρτηριακή δυσκαμψία και η δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων συνδέονταν με συχνότερα και σοβαρότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, καθώς και με φτωχότερη ποιότητα ζωής.

Mature Woman Experiencing Hot

Παρότι προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει σε ισχυρή σύνδεση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης και του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και θανάτου, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η συχνότητα, αλλά όχι η σοβαρότητα των εξάψεων, συνδέεται με μεγαλύτερη αρτηριακή δυσκαμψία και δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου του ρόλου που παίζουν τα οιστρογόνα στην υγεία της καρδιάς. Οι συγκεκριμένες ορμόνες είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζουν ρόλο στην αγγειακή υγεία μέσω της επίδρασής τους στη σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και προστατεύει τα νεύρα και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Πιστεύεται ότι η μείωση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, παίζει ρόλο στις μεταβολές των καρδιακών κινδύνων. Γι΄ αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εξάψεις αποτελούν καθρέφτη του αγγειακού κινδύνου των γυναικών.

Υπογραμμίζουν πάντως, ότι οι καρδιακές παθήσεις δεν είναι αναπόφευκτες. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας στις γυναίκες.

Μια άλλη επιλογή είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αλλά πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, καθώς έχει συνδεθεί με παρενέργειες, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και εγκεφαλικό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Η άσκηση που προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Η ηλικία της πρώτης περιόδου και της εμμηνόπαυσης καθοριστική για την υγεία της γυναικείας καρδιάς

Εμμηνόπαυση: Η διατροφή που προστατεύει την καρδιά και τα οστά