ΥΓΕΙΑ

Το καθημερινό ντους βλάπτει, λένε οι ειδικοί! Ποια είναι η ιδανική συχνότητα

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, για όσους το παρακάνουν όμως, εγκυμονούν κίνδυνοι, αποφαίνονται οι ειδικοί.

Το καθημερινό ντους βλάπτει, λένε οι ειδικοί! Ποια είναι η ιδανική συχνότητα

Ποιοι είναι αυτοί; Η καθημερινή παραμονή κάτω από τη ντουζιέρα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επιδερμίδα και να αυξήσει το κίνδυνο μολύνσεων.

Όπως εξηγεί η δρ. Ιλέιν Λάρσον, ειδικός σε θέματα μεταδοτικών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, «το καθημερινό ντους κάνει την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη και ξηρή γεγονός που επιτρέπει στα μικρόβια να εισέλθουν πιο εύκολα».

Και προσθέτει: «Οι άνθρωποι κάνουν μπάνιο καθημερινά για λόγους υγιεινής θεωρώντας ότι έτσι μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων, στην πραγματικότητα όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να αφαιρούν τις κακές οσμές του σώματος».

shower curtain

Ο δρ Μράντον Μίτσελ, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, συμπληρώνει ότι το καθημερινό μπάνιο αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά του έλαια, η απουσία των οποίων μπορεί να διαταράξει τα «καλά» βακτήρια που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, συγκρατούν την ελαστικότητα και βοηθούν στην ανάπλαση του.

Κάθε πότε τελικά πρέπει να κάνουμε μπάνιο;

«Αρκεί ένα ντους μία ή δύο φορές την εβδομάδα», υπογραμμίζει ο δρ Μπ. Μίτσελ.

«Καθαρά από άποψης υγιεινής, μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό για το ανθρώπινο σώμα. Το δέρμα μας είναι μία καλά λαδωμένη φυσική μηχανή και το καθημερινό πλύσιμο δεν είναι απαραίτητο» τονίζει.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Πέντε λάθη που κάνετε στο ντους και καταστρέφετε το δέρμα σας

Πόση ώρα πρέπει να κάνετε μπάνιο και γιατί

Ζεστό ή κρύο ντους; Τα οφέλη του καθενός για την υγεία σας