ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόση ώρα πρέπει να κάνετε μπάνιο και γιατί

Το χειμώνα αρνούμαστε να βγούμε από το μπάνιο μέχρι να τελειώσει το ζεστό νερό, ενώ το καλοκαίρι το δροσερό ντους είναι μια εύκολη λύση για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα.

Πόση ώρα πρέπει να κάνετε μπάνιο και γιατί

Τόσο στην πρώτη περίπτωση όσο και στη δεύτερη, δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση της μικρής καθημερινής πολυτέλειας που λέγεται ντους, καθώς η επιδερμίδα μας δεν αντέχει τη μακρόχρονη έκθεση στο νερό.

bigstock 125202629

Το ντους δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το δέρμα μπορεί να γίνει υπερβολικά ξηρό, αναφέρει η Δρ Anjali Mahto, δερματολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος για το Δέρμα.

Η ειδικός επισημαίνει ότι τα φυσικά έλαια που παράγονται από τους σμηγματογόνους αδένες διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο, οπότε το ντους που διαρκεί πολλή ώρα απομακρύνει αυτή τη χρήσιμη «ασπίδα». Η Mahto συμπληρώνει πως η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να απλώσετε ενυδατική κρέμα στο δέρμα σας είναι ακριβώς μετά το ντους, καθώς οι πόροι είναι ακόμη ανοιχτοί και η υγρασία θα «κλειδώσει» στο δέρμα.

Όχι υπερβολές στη συχνότητα

Αποφύγετε να κάνετε ντους δύο ή και περισσότερες φορές την ημέρα (μια ανάγκη που προκύπτει συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες), καθώς το πολύ συχνό ντους απομακρύνει από το δέρμα ωφέλιμα βακτήρια που το προστατεύουν. Επίσης, είναι πιθανό λόγω της ξηρότητας να δημιουργηθούν στο δέρμα μικρές πληγές που διευκολύνουν τη μετάδοση λοιμώξεων.

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του νερού στο ντους

Ποιοι πρέπει να κάνουν ντους το πρωί και ποιοι το βράδυ