ΥΓΕΙΑ

Πέντε υγιεινές συνήθειες που χαρίζουν τουλάχιστον δέκα επιπλέον χρόνια ζωής!

Οι άνθρωποι που τηρούν πέντε υγιεινές συνήθειες μπορούν να ελπίζουν ότι θα προσθέσουν τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια στο προσδόκιμο της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Πέντε υγιεινές συνήθειες που χαρίζουν τουλάχιστον δέκα επιπλέον χρόνια ζωής!

Οι πέντε συνήθειες που μπορούν να χαρίσουν μια έξτρα δεκαετία ζωής ή και παραπάνω είναι:

  1. η υγιεινή διατροφή,
  2. η τακτική σωματική άσκηση,
  3. το φυσιολογικό βάρος,
  4. η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και
  5. η διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Χου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Circulation, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 79.000 γυναίκες και 44.400 άνδρες σε βάθος περίπου 30 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι ήταν οι πιο πιστοί στην τήρηση των πέντε υγιεινών συνηθειών είχαν κατά μέσο όρο 82% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και 65% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με εκείνους που δεν τηρούσαν τις πέντε συνήθειες. Γενικότερα, οι πρώτοι είχαν 74% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Αναλυτικότερα, κανονικό θεωρείται το σωματικό βάρος όταν ο δείκτης μάζας σώματος βρίσκεται μεταξύ του 18,5 και του 25, η σωματική άσκηση πρέπει να γίνεται επί τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα, ενώ το αλκοόλ δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα ποτήρι κρασιού τη μέρα για τις γυναίκες και τα δύο για τους άνδρες.

Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο συνεπής ήταν η τήρηση των πέντε υγιεινών συνηθειών τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Οι 50άρηδες άνδρες που τηρούσαν ευλαβικά τις πέντε υγιεινές συνήθειες ζούσαν κατά μέσο όρο 12 παραπάνω χρόνια, ενώ το όφελος για τις 50άρες γυναίκες ήταν ακόμη μεγαλύτερο, φτάνοντας τα 14 χρόνια.

Δείτε κι αυτό:

Περιορισμός θερμίδων και μακροζωία: Πώς συνδέονται

Οι 11 κορυφαίες αντιγηραντικές τροφές που προσθέτουν χρόνια ζωής

Χρόνια ζωής κερδίζουν όσοι μοιράζονται τη ζωή τους με έναν σκύλο

Αν έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σου θα ζήσεις πολλά χρόνια, λένε οι επιστήμονες!