ΥΓΕΙΑ

Περπάτημα: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης

Οι γυναίκες με ιστορικό αποβολής μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης αν περπατούν σε τακτική βάση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Περπάτημα: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst χρησιμοποίησαν στοιχεία από την μελέτη Effects of Aspirin in Gestation and Reproduction (EAGeR), που είχε εστιάσει σε γυναίκες με ιστορικό μίας ή δύο αποβολών.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.214 γυναίκες και συσχέτισε το περπάτημα με την ικανότητα επίτευξης κύησης. Διαπίστωσε ότι η σχέση επηρεαζόταν σημαντικά από τον δείκτη μάζας σώματος.

pregnancy 7

Μεταξύ των υπέρβαρων/παχύσαρκων γυναικών, το περπάτημα για τουλάχιστον δέκα λεπτά κάθε φορά σχετιζόταν με βελτιωμένη γονιμότητα.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι περπατούσαν τέσσερις ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης, συγκριτικά με μη έντονη δραστηριότητα.

Η μέτρια δραστηριότητα, η καθιστική συμπεριφορά και άλλες δραστηριότητες δεν σχετίστηκαν με τη γονιμότητα συνολικά ή με τις αναλύσεις βάσει ΔΜΣ.

«Ο τρόπος ζωής ξεκάθαρα επιδρά στη γονιμότητα αλλά και στον κίνδυνο αποβολής του κυήματος, επειδή έχει επίπτωση σε μοριακό επίπεδο. Ό,τι τρώμε και ό,τι κάνουμε είναι πιθανοί συνεισφέροντες παράγοντες που μπορούμε να τροποποιήσουμε για να αλλάξουμε την υγεία μας. Η μελέτη μας λοιπόν είναι σημαντική διότι δίνει νέες πληροφορίες για τα πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε», σύμφωνα με τον Μπράιαν Γουίτκομπ, επίκουρο καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Amherst.

Συμπληρώνει ακόμη ότι οι γυναίκες που είναι σωματικά δραστήριες ενδεχομένως να διαφέρουν από αυτές που κάνουν καθιστική ζωή.

Πάντως παραδέχεται ότι η μελέτη δεν μπορεί να έχει επιπτώσεις στον γενικό πληθυσμό ως προς τη γονιμότητα, αφού οι συνήθειες αναφορικά με τη γυμναστική μπορεί να διαφέρουν στις γυναίκες με ιστορικό αποβολής.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Διαβάστε επίσης:

Ψευδάργυρος: Το μέταλλο της γονιμότητας

Γυναικείος οργασμός: Μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης;

Υπογονιμότητα: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες