ΥΓΕΙΑ

Με πόση γυμναστική θα βάλετε «φρένο» στη γήρανση των αρτηριών

Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά ώστε οι βασικές αρτηρίες του σώματος, αυτές που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα, να παραμένουν υγιείς και ελαστικές, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Με πόση γυμναστική θα βάλετε «φρένο» στη γήρανση των αρτηριών

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Physiology, η οποία μάλιστα αποκαλύπτει ποια είναι η ιδανική «δόση» γυμναστικής ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία των αρτηριών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, ωστόσο οι «απαιτήσεις» των μεγάλων αρτηριών που διατρέχουν το στέρνο και την κοιλιακή χώρα είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις αρτηρίες μικρότερου μεγέθους.

thorakiki aorti

Η κοιλιακή αορτή (με πράσινο χρώμα) και οι διακλαδώσεις της - Πηγή: Κenhub

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για 102 ενήλικες 60 ετών και άνω, η γυμναστική με συχνότητα τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα αποτρέπει τη σκλήρυνση των μεγάλων αρτηριών. Από την άλλη, δύο με τρεις προπονήσεις την εβδομάδα βοηθούν ώστε να παραμείνουν υγιείς μόνο οι μικρότερου μεγέθους αρτηρίες του σώματος.

Αρτηρίες ονομάζονται τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από και προς την καρδιά και συνδέουν την καρδιά με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Με την πάροδο των ετών, οι αρτηρίες χάνουν τη φυσιολογική ελαστικότητά τους, κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Πέρα από την ηλικία, παράγοντες που προωθούν την αθηροσκλήρωση είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή κ.ά.

Τα νέα ευρήματα υπέδειξαν ότι η γυμναστική με συχνότητα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, για 30 λεπτά τη φορά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής συνδέεται με λιγότερες ενδείξεις αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες μεσαίου μεγέθους που τροφοδοτούν με αίμα τον λαιμό και τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, όσοι από τους συμμετέχοντες γυμνάζονταν τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα φάνηκε να διατηρούν υγιείς και ελαστικές τόσο τις μικρότερες όσο και τις μεγαλύτερες αρτηρίες του σώματός τους. Οι μεγαλύτερες αρτηρίες είναι αυτές που παρέχουν αίμα στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα.

swmatiki askisi

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο Δρ Μπέντζαμιν Λεβίν από το Ινστιτούτο για την Άσκηση και την Περιβαλλοντική Ιατρική στο Ντάλας του Τέξας, αναφέρει: «Η έρευνα αυτή είναι συναρπαστική, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε προγράμματα γυμναστικής που θα διατηρούν την καρδιά νέα και υγιή ή και θα ‘ξανανιώνουν’ την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία».

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί βασική αιτία καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό και παράλληλα αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για την άνοια, τη νεφρική ανεπάρκεια και πολλές ακόμη παθήσεις.

Πηγή: BBC, EurekAlert

Δείτε κι αυτό:

Μήπως έχετε φραγμένες αρτηρίες; Κάντε το τεστ με το μαξιλάρι!

Τι προκαλεί μόλις ένα λιπαρό γεύμα στις αρτηρίες

Τα λαχανικά που σώζουν τις καρωτίδες αρτηρίες!

Οι τρεις δίαιτες που «ξεβουλώνουν» τις αρτηρίες