ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Έλλειψη βιταμίνης D: Δείτε αν κινδυνεύετε χρησιμοποιώντας μια μεζούρα!

Έλλειψη βιταμίνης D: Δείτε αν κινδυνεύετε χρησιμοποιώντας μια μεζούρα!

Όσο αυξάνεται η περίμετρος της μέσης τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος έλλειψης βιταμίνης D, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας (ECE 2018) στη Βαρκελώνη.

Βάσει των νέων ευρημάτων, συνιστάται στα άτομα με αυξημένη ποσότητα λίπους στην περιοχή της κοιλιάς τους (κοιλιακή ή κεντρική παχυσαρκία) να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό τους και σε περίπτωση έλλειψης να φροντίζουν να την αναπληρώνουν άμεσα ώστε να αποφύγουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

perimetros mesis

Η έλλειψη της βιταμίνης D συνδέεται κυρίως με την κακή σκελετική υγεία, ωστόσο οι επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών έχουν υποδείξει ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο και για οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού, αυτοάνοσα και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό και στην παχυσαρκία, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχε εξεταστεί αν υπάρχει σχέση και ανάμεσα στη βιταμίνη και στο τοπικό πάχος ή στο ποσοστό λίπους που συσσωρεύεται γενικώς στο σώμα.

Έτσι, ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία αποφάσισαν να μελετήσουν σε ποιο βαθμό το συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα και το κοιλιακό λίπος συγκεκριμένα επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Αφού συνυπολόγισαν μια σειρά από παράγοντες-κλειδιά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα βιταμίνης D στον οργανισμό (π.χ. χρόνιες παθήσεις, κατανάλωση αλκοόλ, επίπεδα σωματικής άσκησης), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των γυναικών το συνολικό ποσοστό λίπους και κυρίως το ποσοστό λίπους στην περιοχή της κοιλιάς παρουσιάζει μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τα επίπεδα βιταμίνης D. Όσο για τους άντρες, όσο περισσότερο ήταν το λίπος στην κοιλιά αλλά και στο συκώτι τους τόσο χαμηλότερα φάνηκε πως ήταν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

«Η ισχυρή σχέση μεταξύ του αυξημένου λίπους στην κοιλιά και της χαμηλής βιταμίνης D υποδεικνύει ότι τα άτομα με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έλλειψη κι έτσι πρέπει να ελέγχουν τη βιταμίνη D στον οργανισμό τους» σχολιάζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Rachida Rafiq.

Βέβαια, η ίδια επισημαίνει πως «η φύση της μελέτης δεν επιτρέπει να εξαγάγουμε συμπεράσματα ως προς την κατεύθυνση της αιτιώδους σχέσης, αν δηλαδή το λίπος στην κοιλιά ευθύνεται για τη χαμηλή βιταμίνη D ή το αντίστροφο». Έτσι, το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν αν η έλλειψη της βιταμίνης προδιαθέτει απέναντι στη συσσώρευση λίπους στο σώμα και ιδίως στην κοιλιά ή αν το αυξημένο ποσοστό λίπους οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων βιταμίνης D στον οργανισμό.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την αξιολόγηση της κοιλιακής παχυσαρκίας χρησιμοποιείται ένας δείκτης που ονομάζεται αναλογία μέσης-γοφών (waist-to-hip ratio - WHR). Για τον υπολογισμό του WHR, απαιτείται απλώς η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης και της περιφέρειας των γοφών με μια μεζούρα και η διαίρεση του πρώτου αριθμού με τον δεύτερο. Η κοιλιακή παχυσαρκία διαπιστώνεται στις γυναίκες των οποίων η αναλογία μέσης-γοφών ξεπερνά τις 0,85 μονάδες και για τους άντρες των οποίων η αναλογία μέσης-γοφών ξεπερνά τις 0,9 μονάδες.

Δείτε κι αυτό:

Βιταμίνη D: Με αυτές τις 15 τροφές θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων

Βιταμίνη D: Γιατί πρέπει να τη συνδυάζετε πάντα με το μαγνήσιο

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός - ΣΟΚ: Αυτοκτόνησε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου με τα 3 κρούσματα στον Άγιο Στέφανο

Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη Δερμιτζάκη - «Μπορεί να έχουμε 1000 κρούσματα μέσα στον Οκτώβρη»

Oruc Reis: Σε απόσταση αναπνοής ο Στόλος από τους Τούρκους - Έρχεται νέα ΝΑVTEX

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας - Ζήτησε ξανά να δοθεί αναστολή στους καταδικασθέντες

Καιρός: Προσοχή! Το έκτακτο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας

Oruc Reis: Η Γενί Σαφάκ προειδοποιεί για νέες NAVTEX - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

ΟΑΕΔ: Δωρεάν σπίτια σε ευάλωτες οικογένειες - Δείτε τους δικαιούχους

Επιστράτευση: Πότε θα γίνει - Ποιες ηλικίες θα κληθούν

Τροποποίηση Ε9 για όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετα – Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ

Oruc Reis: Πού βρίσκεται τώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο

Κορονοϊός: Δεν θα αποφύγουμε το lockdown - Αυτές οι περιοχές «κινδυνεύουν»

Προσλήψεις ΑΣΕΠ: Αλλάζουν όλα - Στο Δημόσιο με Πανελλήνιες εξετάσεις