ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πώς μια χειραψία «προβλέπει» καρδιοπάθεια, καρκίνο και πρόωρο θάνατο

Πώς μια χειραψία «προβλέπει» καρδιοπάθεια, καρκίνο και πρόωρο θάνατο

Αν συνηθίζετε να ακούτε ότι η χειραψία σας είναι στιβαρή και γεμάτη αυτοπεποίθηση είστε σε καλό δρόμο!

Η δύναμη λαβής, ένας πολύ απλός δείκτης αξιολόγησης της υγείας που μπορεί να μετρηθεί εύκολα και γρήγορα από τον γιατρό, φαίνεται πως παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία σε κάθε ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο συγκεκριμένος δείκτης μπορεί να αποδειχτεί πιο αξιόπιστος από άλλους που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος, όπως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

dunami lavis

Μέτρηση δύναμης λαβής με δυναμόμετρο

Δύναμη λαβής & μελλοντική υγεία

Παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η δύναμη λαβής αποτελεί καλό δείκτη αξιολόγησης της υγείας μεταξύ των ηλικιωμένων, ωστόσο η αξία της δεν είχε ερευνηθεί σε νεότερα άτομα.

Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίοι σε βάθος αρκετών ετών υποβλήθηκαν σε σειρά εξετάσεων και απάντησαν σε αναλυτικά ερωτηματολόγια αναφορικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων σε βάθος επταετίας, διάστημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 13.000 άνθρωποι (σχεδόν το 3% του συνολικού δείγματος), ενώ σχεδόν 6% των συμμετεχόντων εκδήλωσε καρδιοπάθεια, ποσοστό περίπου 2% εκδήλωσε κάποια αναπνευστική πάθηση και σχεδόν 6% έλαβε διάγνωση για καρκίνο.

Αφού συνυπολόγισαν παράγοντες-κλειδιά όπως η ηλικία, η διατροφή, τα επίπεδα σωματικής άσκησης και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, οι ερευνητές στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στις μετρήσεις της δύναμης λαβής των συμμετεχόντων σε σχέση με την πορεία της υγείας τους.

Από τα δεδομένα προέκυψε ότι η μυϊκή αδυναμία, η οποία ορίστηκε ως μέτρηση της δύναμης λαβής κάτω από 26 κιλά για τους άντρες και κάτω από 16 κιλά για τις γυναίκες, συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και ασθένειας. Για κάθε 5 επιπλέον κιλά μείωση στη δύναμη λαβής κάτω από αυτό το όριο υπολογίστηκε πως ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία αυξάνεται κατά 16% για τους άντρες και κατά 20% για τις γυναίκες, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια είναι 22% και 19% μεγαλύτερος για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, ενώ ο θάνατος λόγω κάποιας αναπνευστικής πάθησης είναι αυξημένος κατά 24% και 31% για τα δύο φύλα. Όσο για τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο (ασχέτως της μορφής της νόσου), ο κίνδυνος υπολογίστηκε πως είναι 10% μεγαλύτερος για τους άντρες και 17% μεγαλύτερος για τις γυναίκες.

Σε γενικές γραμμές, σημειώνουν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που είχαν την πιο αδύναμη λαβή ήταν πιο πιθανό να έχουν πολλά παραπανίσια κιλά, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους, να τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά, να γυμνάζονται λίγο και να βλέπουν πολλή τηλεόραση.

«Η δύναμη λαβής είναι εύκολο να μετρηθεί και μπορεί να χρησιμεύσει ώστε να προβλεφθούν ασθένειες στο μέλλον» αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ο Στιούαρτ Γκρέι, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, προσθέτοντας μάλιστα πως «η δύναμη λαβής παρουσίασε ισχυρότερη συσχέτιση με την καρδιαγγειακή υγεία απ’ ό,τι η αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα της σωματικής άσκησης, κάτι που μας εξέπληξε και που τονίζει πόσο ισχυρή είναι η συσχέτιση».

Δείτε κι αυτό:

Έλλειψη βιταμίνης D: Δείτε αν κινδυνεύετε χρησιμοποιώντας μια μεζούρα!

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα χωρίς να κινδυνεύσει η καρδιά σας

Οι 8 συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι (pics)

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: Δεδομένη η παράταση του Lockdown στην Αττική – «Βράζει» με 869 νέες μολύνσεις

Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα πάμε στα χωριά μας το Πάσχα - Όλα τα δεδομένα

Ένσταση ακυρότητας από Δημήτρη Λιγνάδη: «Με συλλάβατε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις»

Τραγωδία στο Αιγάλεω: Δύο νεκροί σε φρικτό τροχαίο - Γνωστός YouTuber ο ένας νεαρός

Νίκος Στραβοπόδης: Αυτός είναι ο δεύτερος ηθοποιός που ερευνάται για βιασμό - Η μήνυση σε βάρος του

Στα ύψη η τουρκική προπαγάνδα: «Η Ελλάδα θέλει πόλεμο» – Παραλήρημα Τούρκου ναυάρχου

Παγκόσμια ανησυχία: Οι 8 ασθένειες που απειλούν με αφανισμό την ανθρωπότητα

Survivor Spoiler 24/2: Αυτή αποχωρεί σήμερα (video)

Survivor Spoiler 24/2: Τραυματίζεται η Ελευθερία – «Κωλοτούμπα» από τον Κώστα Παπαδόπουλο (vid)

Απήχθη όταν ήταν 3 ετών και υιοθετήθηκε - 32 χρόνια μετά βρήκε την οικογένειά του

Κορονοϊός: Απογοητευτικά στοιχεία - Τι δείχνουν τα λύματα σε 7 περιοχές

Survivor: #Aνθή_φύγε – Χαμός στο Twitter με την Σαλαγκούδη