ΥΓΕΙΑ

Ιλαρά: Σε απόσταση αναπνοής από τα 3.000 κρούσματα

Σε ανοδικούς ρυθμούς κινείται πλέον η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα 3.000 κρούσματα.

Ιλαρά: Σε απόσταση αναπνοής από τα 3.000 κρούσματα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα, έχουν καταγραφεί 44 νέα κρούσματα της λοιμώδους μεταδοτικής ασθένειας σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ο αριθμός να ανέρχεται σε 2.960 κρούσματα. Να θυμίσουμε επίσης, ότι η καταγραφή των κρουσμάτων ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

Η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία. Να θυμίσουμε ότι στην Ευρώπη, έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί περισσότερα από 20.000 κρούσματα.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ιλαρά εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα, ιδίως στην Αττική, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Επίσης, έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, συστήνει τον εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Να σημειώσουμε, ότι σκληρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει ασκήσει η Ν. Δημοκρατία, τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης δεν εφαρμόσθηκαν εγκαίρως, και ότι η πολιτική ηγεσία, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αυτοκριτική της αναφορικά με το θάνατο των τεσσάρων ατόμων.

Διαβάστε ακόμη:

Ιλαρά: Κριτική της Ν. Δημοκρατίας για τον χειρισμό του θέματος από το υπ. Υγείας

Ιλαρά: Νεκρός ένας 18χρονος εμβολιασμένος - Είναι το 4ο θύμα

Αντιεμβολιαστικό Κίνημα: Έντονη ανησυχία από τους Ευρωβουλευτές για τη δημόσια υγεία

Ιλαρά: Ξεπέρασε τα 2.500 κρούσματα - Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρώπη, μαζί με Ιταλία & Ρουμανία

Βιτένις Αντριουκάιτις: Όσοι τάσσονται κατά των εμβολίων να κάνουν μια βόλτα στα νεκροταφεία

Το φαρμακείο μπορεί να αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ