ΥΓΕΙΑ

Απώλεια ακοής σε νεαρή ηλικία: Ποιοι οι κίνδυνοι για τον εγκέφαλο

Η συχνή έκθεση σε ήχους μεγάλης έντασης, όπως η δυνατή μουσική ή οι θόρυβοι της πόλης, προκαλούν μακροπρόθεσμα αποδυνάμωση της ακοής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Απώλεια ακοής σε νεαρή ηλικία: Ποιοι οι κίνδυνοι για τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η απώλεια ακοής σε νεαρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.

akoi prostasia

Η απώλεια ακοής συνδέεται με πιο «γερασμένη» δραστηριότητα του εγκεφάλου

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση eNeuro, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο το Οχάιο θέλησαν να εξετάσουν τα διάφορα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά την επεξεργασία απλών και σύνθετων ηχητικών μηνυμάτων. Για τον σκοπό αυτόν, ζήτησαν από 35 άτομα ηλικίας 18 έως 41 ετών να υποβληθούν σε λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI) ενώ άκουγαν μια σειρά από ηχητικά κλιπ.

Η μελέτη όμως πήρε μια αναπάντεχη τροπή όταν οι ερευνητές παρατήρησαν παράδοξα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες νεαρής ηλικίας. Οι συμμετέχοντες αυτοί παρουσίαζαν σημάδια ήπιας απώλειας ακοής όταν εξετάστηκαν πριν υποβληθούν στη μαγνητική, ωστόσο η απώλεια δεν ήταν τόσο σημαντική ώστε να αποκλειστούν από τη συμμετοχή στη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες με απώλεια ακοής, παρατήρησαν οι ερευνητές, παρουσίαζαν πολύ διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την επεξεργασία των ηχητικών μηνυμάτων συγκριτικά με συνομηλίκους τους που άκουγαν καλά.

Συγκεκριμένα, οι νεαροί συμμετέχοντες με καλή ακοή παρουσίαζαν εγκεφαλική δραστηριότητα μόνο στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για να επεξεργαστούν τις ηχητικές πληροφορίες, ενώ όσοι παρουσίαζαν σημάδια απώλειας ακοής χρησιμοποιούσαν τόσο το αριστερό όσο και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, κάτι που παρατηρείται τυπικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

«Αυτό δεν σχετίζεται με την ακοή, αλλά με τον εγκέφαλο και με τη γνωστική διαδικασία. Είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να βλέπουμε σε άτομα 50 ετών και κάτω» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γιουν Λι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης του Λόγου και της Ακοής του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα άτομα νεαρής ηλικίας χρησιμοποιούν μόνο το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για να επεξεργαστούν τα διάφορα ηχητικά ερεθίσματα και για την κατανόηση του λόγου. Όσο περνούν τα χρόνια όμως στη διαδικασία αυτή αρχίζει να συμμετέχει και το δεξί ημισφαίριο, καθώς απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την αποτελεσματική επεξεργασία των ήχων.

«Στη μελέτη μας» δηλώνει ο Λι «οι νέοι με ήπια απώλεια ακοής ήδη παρουσίαζαν αυτά τα σημάδια».

akoi

Η απώλεια ακοής σε νεαρή ηλικία ανοίγει τον δρόμο στην άνοια;

Είναι δύσκολο να ειπωθεί με βεβαιότητα τι επιφυλάσσει το μέλλον για όσους παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια αποδυνάμωσης της ακοής τους σε νεαρή ηλικία, ωστόσο ο Λι και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως τα προβλήματα ακοής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μεγαλώσουν στο μέλλον, επηρεάζοντας την ικανότητα κατανόησης. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η άνοια.

«Παλαιότερες έρευνες» αναφέρει ο Λι «έχουν υποδείξει ότι οι άνθρωποι με ήπια απώλεια ακοής έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, ενώ για όσους παρουσιάζουν μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος έως πενταπλάσιος».

«Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τι θα συμβεί» καταλήγει ο καθηγητής, «όμως αυτό που συμβαίνει είναι πιθανώς ότι κάποιος καταβάλλει τόσο μεγάλη προσπάθεια για να ακούσει ώστε εξαντλεί τα γνωστικά του αποθέματα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η σκέψη και η μνήμη κατά τρόπο που τελικά κάνει την εμφάνισή της η άνοια».

Για τους λόγους αυτούς, ο Λι συνιστά στους νέους να φροντίζουν για την ακοή τους και να αποφεύγουν την έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους. «Το να αφήσεις την απώλεια ακοής να συμβεί νωρίς στη ζωή σου είναι σαν να ξοδεύεις τα χρήματα της σύνταξής σου όταν είσαι ακόμη 30. Ξέρεις πως και τα δύο θα τα χρειαστείς στο μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε κι αυτό:

Απώλεια ακοής: Με ποια διατροφή θα προστατευτείτε

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την ακοή

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: 5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι χάνετε τη δική σας!

Το ηχητικό τεστ που αποκαλύπτει αν έχετε κρυφή απώλεια ακοής – Κάντε το εδώ!