ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο το κόκκινο κρέας

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, είτε φρέσκου είτε επεξεργασμένου, αναγνωρίζεται πλέον ως παράγοντας κινδύνου για ευρύ φάσμα ασθενειών, κυρίως για τον ορθοκολικό καρκίνο, αλλά και για την καρδιοπάθεια, παθήσεις του πεπτικού και τον διαβήτη τύπου 2.

Ενδομητρίωση: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο το κόκκινο κρέας

Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη εστίασε στον ρόλο του κόκκινου κρέατος στην ενδομητρίωση, μια ιδιαίτερα συχνή και επιβαρυντική γυναικολογική πάθηση.

mpifteki

Αυξημένος ο κίνδυνος ενδομητρίωσης λόγω της συχνής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος

Η ενδομητρίωση διαπιστώνεται ότι οι ιστοί που φυσιολογικά επενδύουν εσωτερικά τη μήτρα αναπτύσσονται έξω από αυτή, συνήθως στις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες ή και σε πιο μακρινά σημεία του σώματος. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από ισχυρούς πόνους και αποτελεί συχνά αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας. Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από ενδομητρίωση.

Όπως υπέδειξε η νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο κέντρο ερευνών για τον καρκίνο Fred Hutchinson Cancer Research Center, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, η κατανάλωση δύο ή και περισσότερων μερίδων κόκκινου κρέατος σε εβδομαδιαία βάση συνδέεται με 65% αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης.

Παραδόξως, και για λόγους που δεν έχουν καταστεί σαφείς, το φρέσκο κόκκινο κρέας συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο ενδομητρίωσης σε σχέση με το επεξεργασμένο (π.χ. μπέικον και λουκάνικα).

Η νέα μελέτη συνάδει με παλαιότερα ερευνητικά ευρήματα που έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και η αύξηση αυτή των γυναικείων ορμονών μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει στην ενδομητρίωση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν συνολικά 81.908 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από τις ΗΠΑ και κάλυπταν τη χρονική περίοδο από το 1991 έως και το 2013. Ανά τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας τους.

Το βασικό εύρημα των ερευνητών ήταν πως η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ενδομητρίωσης. Αξιοσημείωτο ήταν όμως ότι όσες γυναίκες έτρωγαν πάνω από δύο φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας ήταν συγκεκριμένα πιο πιθανό να εκδηλώσουν ιδιαίτερα επίπονη ενδομητρίωση παρά ενδομητρίωση που οδηγεί σε διαταραχές της γονιμότητας.

Τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν φάνηκε να επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης ενδομητρίωσης.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Obstetrics & Gynecology.

Δείτε κι αυτό:

Ενδομητρίωση: Ποιες τροφές ανακουφίζουν & ποιες επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Ενδομητρίωση vs προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα