ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Παίζει ρόλο η γυμναστική;

Το πόσο συχνά και έντονα ασκείται σωματικά μια γυναίκα δεν φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη σχετικά με το θέμα αυτό.

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Παίζει ρόλο η γυμναστική;

Με άλλα λόγια, είτε μια γυναίκα γυμνάζεται πολύ είτε σχεδόν καθόλου, αυτό δεν επηρεάζει το πότε θα μπει στην εμμηνόπαυση.

Έως τώρα υπήρχαν αντικρουόμενα ευρήματα για τη σχέση ανάμεσα στη σωματική άσκηση και τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης. Μερικές μελέτες είχαν καταλήξει στην εκτίμηση ότι οι πολύ ενεργές σωματικά γυναίκες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης (πριν τα 45 τους), ενώ άλλες έρευνες κατέληξαν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα, δηλαδή ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

treximo

Η νέα 20ετής αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ελίζαμπεθ Μπερτόουν-Τζόνσον του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής Human Reproduction, βασίστηκε σε στοιχεία για 107.275 γυναίκες, από τις οποίες οι 2.786 είχαν μπει στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών.

Από την ανάλυση των στοιχείων δεν προέκυψε κάποια σχέση ανάμεσα στο πόσο ασκείται μια γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας και στο αν θα έχει πρόωρη εμμηνόπαυση. Είτε μια γυναίκα κάνει λιγότερες από τρεις ώρες σωματικής δραστηριότητας μέσα την εβδομάδα είτε πάνω από 42 ώρες, δεν διαπιστώθηκε κάποια άξια λόγου συσχέτιση με την πρόωρη εμμηνόπαυση. Εξίσου άσχετη ήταν και η συχνότητα της σωματικής άσκησης μιας γυναίκας κατά την εφηβεία της.

Οι ερευνητές πάντως επισήμαναν ότι καλό είναι οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση να γυμνάζονται, γιατί αυτό θα έχει διάφορα οφέλη για την υγεία τους, όπως μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη, καρκίνο του μαστού και άλλες παθήσεις.

Υπό διερεύνηση βρίσκονται ακόμη οι περιβαλλοντικοί και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην πρόωρη εμμηνόπαυση. Η νέα μελέτη βρήκε ότι η ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D που παίρνει μια γυναίκα μέσω της διατροφής της μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, ενώ το κάπνισμα και το υπερβολικά χαμηλό βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε κι αυτό:

Πρόωρη εμμηνόπαυση: 10 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των γυναικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ