ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Μάθημα σεξ: Πρέπει να μπει στα σχολεία;

Μάθημα σεξ: Πρέπει να μπει στα σχολεία;

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της σεξουαλικής αγωγής στα παιδιά και στους εφήβους; Πρέπει το μάθημα αυτό να μπει στα σχολεία και σε ποια ηλικία;

Πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν από την προσχολική ηλικία για το σεξ ή η σεξουαλική αγωγή είναι ένα ζήτημα «λεπτό» που χρειάζεται περισσότερη ωριμότητα και εμπειρίες προκειμένου να συμβάλει στην υγιή και ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του εφήβου, καθώς και στην ψυχοκοινωνική του εξέλιξη;

Έρευνες στην Ευρώπη έχουν αποδείξει περίτρανα ότι ο έφηβος που παίρνει απλά μαθήματα σεξουαλικής συμπεριφοράς, ο νέος που έρχεται σε επαφή θεωρητικά με το σώμα του, με το άλλο φύλο, την αντισύλληψη, τους κινδύνους της ερωτικής επαφής μπορεί να λάβει όλα τα απαραίτητα εφόδια και τις γνώσεις που είναι χρήσιμες για την ενήλικη ζωή και να υιοθετήσει υγιείς και ασφαλείς συμπεριφορές και στάσεις ζωής για την πρόληψη της σωματικής και ψυχικής του υγείας, καθώς και της σεξουαλικής του συμπεριφοράς. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής η αναγκαιότητα της σεξουαλικής αγωγής, καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι έρχονται σε επαφή με μια πληθώρα μηνυμάτων μέσω των ΜΜΕ, τα οποία δεν είναι πάντοτε τα κατάλληλα και τα πλέον αξιόπιστα και είναι πιθανό να τους μπερδέψουν και να τους αγχώσουν. Και αυτό γιατί η σεξουαλικότητα είναι μια έννοια πολυδιάστατη και έχει να κάνει με τη βιολογική, τη γνωστική, την ψυχική και την κοινωνική παραδοχή ενός ατόμου.

EFHBOS

Ποιος είναι όμως ο στόχος της σεξουαλικής αγωγής;

Nα προσεγγίσει όλες αυτές τις διαστάσεις και να συμβάλει στην ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του εφήβου. Να συμβάλει στην πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και στη μελλοντική δημιουργία μιας υγιούς και υπεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Όλα αυτά μαζί και κυρίως να καταρρίψει τους μύθους και τις στερεότυπες αντιλήψεις γύρω από το σεξ, να ενημερώσει σωστά και να ευαισθητοποιήσει για θέματα που αφορούν άμεσα όλους.

Είναι γεγονός ότι η σεξουαλική ζωή των νέων ξεκινά πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι παλαιότερα. Οι έφηβοι ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο και τους φίλους τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ανοιχτά τα θέματα που τους απασχολούν με τους γονείς ή τους καθηγητές τους. Λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, η πλειονότητα αγνοεί βασικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και την προστασία γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας. Η σεξουαλική αγωγή παραμένει ταμπού.

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Αντίθετα, στη Γαλλία το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Από το 2001, με υπουργική εγκύκλιο έχουν γίνει υποχρεωτικοί τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από την Α’ τάξη του Δημοτικού έως την τελευταία του Λυκείου. Επίσης, στην Ολλανδία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και κάθε χρόνο για μία εβδομάδα διοργανώνεται το Spring Fever, που αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως έντεκα ετών.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν τις συνέπειες από την έλλειψη ενημέρωσης. Η Ελλάδα κατέχει μια θλιβερή πρωτιά, καθώς κατακτά την κορυφή της λίστας με τις διακοπές κυήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά και υποδεικνύουν την αναγκαιότητα της εισαγωγής του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην Ελλάδα μόλις το 3,2% γυναικών παίρνει αντισυλληπτικά χάπια, ενώ σημαντικό είναι να αναφερθεί πως το 50% δεν έχουν μιλήσει καθόλου στους γονείς τους για το θέμα. Η οικογένεια και το σχολείο θεωρούνται οι κύριοι φορείς κοινωνικοποίησης που υποτίθεται πως πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά γύρω από κάθε σημαντικό ζήτημα που μπορεί να τους απασχολεί, πόσο μάλλον γύρω από θέματα πρόληψης και προστασίας της σωματικής τους υγείας. Ακόμη και σήμερα, όμως, η σεξουαλική αγωγή παραμένει ένα θέμα ταμπού, κάτι που καθιστά αναγκαία την εισαγωγή ενός αντίστοιχου μαθήματος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων.

EFIVIA SEX

Πώς θα μπορούσε να ενταχθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία;

Καταρχάς, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνεργαστούν ώστε να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Στη συνέχεια, πρέπει να οριστεί η διδακτέα ύλη, η οποία θα περιλαμβάνει μαθήματα που θα ενημερώνουν για την ανατομία, τη σεξουαλικότητα, τη γονιμοποίηση, την αντισύλληψη, τον τοκετό και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους.

Επιπλέον, οι καθηγητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν προγράμματα επιμόρφωσης, ώστε να καταρτιστούν γύρω από το θέμα και να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στους μαθητές που έχουν δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 80% της ενημέρωσης για σεξ προέρχεται από... φίλους.

Έτσι, τα παιδιά θα αρχίσουν να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν στη σωματική και τη συναισθηματική τους υγεία και θα γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν. Θα εξοικειωθούν με έννοιες όπως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, του σεβασμού της επιθυμίας του άλλου αλλά και της αυτοπροστασίας από τη σεξουαλική κακοποίηση. Με λίγα λόγια, θα γίνουν υγιείς και ισορροπημένοι ενήλικες.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Onmed για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης 2019

BEST OF NETWORK

Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Κορονοϊός - Παγώνη: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη»

Σεισμός Ελασσόνα: Για «σεισμικό ζεύγος» μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο

Αυτός είναι ο τζογαδόρος «φαντομάς» που συστηνόταν ως «διευθυντής τράπεζας»

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μάρτυρες και τα ευρήματα - Εξελίξεις στην μήνυση κατά γνωστού ηθοποιού

Βέροια: Γρονθοκόπησε ντελιβερά επειδή άργησε την παραγγελία το βράδυ της Τσικνοπέμπτης

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»

Γιώργος Λιβάνης: Ο νυν σύντροφος της Μαριαλένας έδωσε «respect» στον πρώην (video)

Κορονοϊός: Συναγερμός με τις μεταλλάξεις - Ο ιός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από τον προηγούμενο

Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος

Αδιανόητο: 17χρονος σκότωσε τους γονείς και την αδελφή του επειδή δεν ήθελε να πάει σχολείο