ΥΓΕΙΑ

Χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων: Πώς επηρεάζει την υγεία του γαστρεντερικού

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στους επιστημονικούς κύκλους για την επίδραση των υδατανθράκων στην ανθρώπινη υγεία. Από τη μία, οι δίαιτες με περιορισμένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχουν συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου, ενώ από την άλλη πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα υπέδειξαν ότι η πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων «κόβει» χρόνια ζωής.

Χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων: Πώς επηρεάζει την υγεία του γαστρεντερικού

Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν βασιστεί στην εμπειρική παρατήρηση και παρουσιάζουν απλές συσχετίσεις, χωρίς να αποδεικνύουν σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος ανάμεσα στην πρόσληψη υδατανθράκων και τις όποιες εκβάσεις για την υγεία.

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης όμως, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή τεχνική για να αποδείξουν την επίδραση των υδατανθράκων στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Άγκανς από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Ράιτ στο Οχάιο των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ένα τεχνητό έντερο ως «προσομοιωτή» του ανθρώπινου εντέρου και εξέτασαν τις μεταβολές σε αυτό λόγω μιας διατροφής χωρίς υδατάνθρακες. Για να αναπτύξουν το τεχνητό έντερο και να μιμηθούν το περιβάλλον του ανθρώπινου εντέρου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα κοπράνων από δωρητές.

Η διατροφή που ακολουθούμε έχει πολύπλοκες επιδράσεις στην υγεία του εντέρου, τη σύνθεση των μικροοργανισμών που ζουν φυσιολογικά στο έντερο και τη γενική υγεία μας.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές χορήγησαν στο τεχνητό έντερο συστατικά που προέρχονταν είτε από μια ισορροπημένη δυτικού τύπου διατροφή είτε από μια διατροφή με έμφαση στα λιπαρά, χωρίς καθόλου υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν μια σειρά από προηγμένης τεχνολογίας τεχνικές για να καταγράψουν τη σύνθεση των μεταβολιτών που παράγονταν σε καθεμιά από τις δύο περιπτώσεις.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η μετάβαση από την ισορροπημένη διατροφή στη δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες οδήγησε σε αύξηση των βακτηρίων που μεταβολίζουν τα λιπαρά οξέα. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση τα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων (Βακτηριοειδές, Κλωστηρίδιο και Roseburia) που μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά.

Αυτές οι αλλαγές με τη σειρά τους προκάλεσαν μια μείωση στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και αντιοξειδωτικών, χημικών ουσιών που καταπολεμούν τις βλάβες στο DNA και τη γήρανση χάρη στην ιδιότητά τους να εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τους υδατάνθρακες, εξηγούν οι ερευνητές, απελευθερώνουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία έχουν ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις, όπως η μείωση των δεικτών φλεγμονής και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο.

Βάσει των παρατηρήσεών τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά οξέα που παράγονται από αυτούς είναι συστατικά ιδιαίτερα χρήσιμα για το μικροβίωμα του εντέρου, όπως λέγεται το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν φυσιολογικά στο έντερο, κι έτσι μια δραστική μείωση ή και εξάλειψη των υδατανθράκων στη διατροφή θα έχει πιθανώς σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Δεδομένου δε ότι οι μικροοργανισμοί που αποικούν στο ανθρώπινο έντερο αποτελούν το «όχημα» με το οποίο η διατροφή επιδρά στην ανθρώπινη υγεία εν γένει, τα παραπάνω συνεπάγονται και άλλες σοβαρές συνέπειες για τα διάφορα όργανα και συστήματα του οργανισμού, πέρα από το γαστρεντερικό.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Κόψατε τους υδατάνθρακες; Ποιες αλλαγές θα συμβούν στο σώμα σας (pics)

Δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες: Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Ποια τα οφέλη τους & σε ποιες τροφές βρίσκονται