ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Με πόσο περπάτημα θα βελτιώσετε τα συμπτώματα

Εάν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ανησυχείτε ότι το περπάτημα θα επιδεινώσει την κατάσταση των εκφυλισμένων αρθρώσεών σας, μια νέα μελέτη προτείνει να βάλετε τα αθλητικά σας και να κάνετε σύντομους αλλά ζωηρούς περιπάτους.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Με πόσο περπάτημα θα βελτιώσετε τα συμπτώματα

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν οι ηλικιωμένοι πάσχοντες έκαναν μόλις 5 λεπτά γρήγορου περπατήματος την ημέρα, οι πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 16%.

Από την άλλη πλευρά, το ήπιο περπάτημα, όπως αυτό μιας βόλτας, μπορεί να μην έχει καμία επίδραση, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Hiral Master, από το Πανεπιστήμιο του Delaware.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, αφού μελέτησαν πάνω από 1.800 ηλικιωμένους με αρθρίτιδα γόνατος οι οποίοι χρησιμοποίησαν φορητές συσκευές παρακολούθησης της έντασης του περπατήματος για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το 6% των συμμετεχόντων στη μελέτη υποβλήθηκε σε χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, δηλαδή επέμβασης για την ολική αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης του γόνατος.

FITNESS 5

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα σχετικά με τις περιπατητικές συνήθειες των ανθρώπων για να εξετάσουν την επίδραση της αντικατάστασης του «μη περιπατητικού» χρόνου με περιπατητικό χρόνο διαφόρων εντάσεων.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αντικατάσταση μόλις 5 λεπτών καθιστικού χρόνου με περπάτημα μέτριας έως υψηλής έντασης, συνδέθηκε με 16% μείωση των πιθανοτήτων χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης γόνατος.

Οι συγγραφείς της μελέτης όρισαν την μέτρια έως υψηλή ένταση σε περισσότερα από 100 βήματα το λεπτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς μία «ζωηρή» βόλτα είναι αυτή που ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς και όχι απλά μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, στο Σικάγο.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος αναπτύσσεται όταν καταστρέφεται ο χόνδρος των αρθρώσεων με αποτέλεσμα να παρατηρείται τριβή των οστών.

Υπολογίζεται ότι 13,5% των ανδρών και 19% των γυναικών ηλικίας 45 ετών και άνω έχουν αρθρίτιδα γόνατος, μια κατάσταση αρκετά σοβαρή που προκαλεί πόνο και άλλα συμπτώματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ασθενείς συχνά αναρωτιούνται αν το περπάτημα ωφελεί τις αρθρώσεις τους ή αν πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τη σωματική δραστηριότητα.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι προτιμότερο να παραμένουν ενεργοί και να αποφεύγουν την καθιστική ζωή.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αρθρίτιδα: Τροφές που πυροδοτούν τη φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε (εικόνες)

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Οι 3 ασκήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Οι παράγοντες κινδύνου & πώς θα μειώσετε τη φθορά