ΥΓΕΙΑ

Στεφανιαία νόσος και διαβήτης τύπου 2: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα περιττά κιλά

Η παχυσαρκία καθαυτή αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, ακόμη και όταν απουσιάζουν παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Στεφανιαία νόσος και διαβήτης τύπου 2: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα περιττά κιλά

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική επειδή μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν είναι μόνο οι μεμονωμένοι παράγοντες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή η έλλειψη άσκησης που συνοδεύουν την παχυσαρκία και βλάπτουν την υγεία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Haitham Ahmed, καρδιολόγος στην κλινική Cleveland στο Οχάιο.

«Οι ασθενείς μπορεί να πιστεύουν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μετριάζεται αν τεθούν υπό έλεγχο ή βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα άλλοι παράγοντες, η παρούσα μελέτη όμως υποδηλώνει ότι δεν μπορείτε να αγνοήσετε το επιπλέον βάρος» δήλωσε ο Ahmed και πρόσθεσε ότι οι γιατροί πρέπει να συμβουλεύουν τους παχύσαρκους ασθενείς σχετικά με την απώλεια βάρους μέσω ολιστικής προσέγγισης.

heart fat

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από πέντε μελέτες που περιλάμβαναν πάνω από 880.000 ανθρώπους συνολικά.

Διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση πέντε μονάδων στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), αυξανόταν ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 κατά 67% και στεφανιαίας νόσου κατά 20%. Ο ΔΜΣ είναι μια εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος.

«Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ενώ ο τρόπος ζωής συμβάλλει στην παχυσαρκία, η παχυσαρκία δεν είναι απλά μια επιλογή τρόπου ζωής, αλλά μία ασθένεια και υπάρχει μεγάλη γενετική επίδραση στο βάρος σας», δήλωσε ο Ahmed.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι περίπου 100 γενετικές μεταλλάξεις επηρεάζουν την ανάπτυξη της παχυσαρκίας και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», πρόσθεσε.

Σχεδόν το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου JAMA Network Open.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Παχυσαρκία: Ποιες βλάβες προκαλεί στις νεαρές καρδιές

Παχυσαρκία και καρκίνος: Τα δύο μέτρα πρόληψης που μειώνουν τον κίνδυνο στις γυναίκες

Περιττά κιλά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια