ΥΓΕΙΑ

Μια... αλλόκοτη δωρεά, που μπορεί να σώσει ζωές

Οι επιστήμονες ζητούν κάτι που όλοι πετάμε, αλλά μπορεί να είναι το μέλλον για τη θεραπεία λοιμώξεων του εντέρου.

Μια... αλλόκοτη δωρεά, που μπορεί να σώσει ζωές

Η 31χρονη Claudia Campenella δουλεύει σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου και στον ελεύθερο χρόνο της, είναι δωρήτρια κοπράνων! Αυτό που εκείνη αποβάλλει με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιείται ως μόσχευμα για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρές λοιμώξεις του εντέρου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα «καλά» μικρόβια που βρίσκονται στα κόπρανα ορισμένων ανθρώπων μπορούν να έχουν θεραπευτική δράση σε αυτές τις παθήσεις.

Τα κόπρανα περιέχουν εκατομμύρια μικρόβια, διαφορετικά σε κάθε άτομο. Και οι επιστήμονες αναζητούν εκείνο το «μίγμα» μικροοργανισμών που μπορεί να θεραπεύσει τους ασθενείς.

Η έρευνα ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο του Auckland, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Justin O'Sullivan ο οποίος δημοσίευσε μια σχετική εργασία στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Με το ίδιο αντικείμενο ασχολούνται επιστήμονες στο Imperial College of London, ενώ σε νοσοκομεία του Hertfordshire λειτουργούν ήδη τμήματα μεταμόσχευσης κοπράνων.

Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται προς το παρόν σε ασθενή με σοβαρή λοίμωξη του εντέρου η οποία προκαλείται από το βακτήριο Clostridium difficile. Το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει από ήπια αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη έως και απειλητική για τη ζωή κολίτιδα.

Οι γιατροί παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν μόσχευμα κοπράνων, βελτιώθηκαν σημαντικά.

«Η λοίμωξη διαταράσσει τη φυσιολογική μικροβιακή ισορροπία του εντέρου και το μόσχευμα μπορεί να την αποκαταστήσει», δήλωσε στο BBC η δρ Julie McDonald, από το Imperial College.

Αυτό που ακόμη αναζητούν οι ερευνητές είναι το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αποκατάστασης της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου καθώς και το ποιο ακριβώς είναι το σωστό θεραπευτικό μίγμα μικροβίων, ώστε να επιλέγονται τα κατάλληλα μοσχεύματα.

Με άλλα λόγια, είναι ακόμη υπό διερεύνηση ο τρόπος με τον οποίο θα αναγνωρίζεται ο συμβατός δότης για κάθε ασθενή.

Εφόσον απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, η μεταμόσχευση κοπράνων πιθανώς να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και για άλλες παθήσεις του εντέρου.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Το λαχανικό που προστατεύει από τις παθήσεις του εντέρου

Ηλεκτρονική κάψουλα-αισθητήρας αποκαλύπτει τα μυστήρια του εντέρου (φωτογραφία)