ΥΓΕΙΑ

Μικροβίωμα εντέρου: Ο ρόλος του στην ανάπτυξη κατάθλιψης

Συγκεκριμένα βακτήρια του ανθρώπινου εντέρου, είναι πιθανό να ευνοούν την κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μικροβίωμα εντέρου: Ο ρόλος του στην ανάπτυξη κατάθλιψης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα σε 2.100 ενήλικες, όσοι έπασχαν από κατάθλιψη εμφάνιζαν διαφορές σε συγκεκριμένες ομάδες βακτηρίων του εντέρου. Αντίστοιχα, όσοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις άλλων βακτηρίων, γενικά ανέφεραν καλύτερη ψυχική υγεία.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση της ανθρώπινης υγείας με το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό.

Τα μικρόβια αυτά πιστεύεται ότι κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να βοηθούν στην πέψη των τροφών. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι εμπλέκονται στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την παραγωγή βιταμινών, αντιφλεγμονωδών ενώσεων, ακόμη και χημικών ουσιών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Οι περισσότερες έρευνες όμως για την επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου έχουν γίνει σε ζώα, δήλωσε ο Jeroen Raes, επικεφαλής της νέας μελέτης.

katathlipsi 4

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναζήτησαν πιθανές σχέσεις των μικροβίων του εντέρου με την κατάθλιψη σε περισσότερους από 2.100 ενήλικες που συμμετείχαν σε δύο μελέτες υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα δύο συγκεκριμένων ομάδων βακτηρίων του εντέρου -Coprococcus και Dialister- ήταν «σταθερά εξαντλημένα» σε άτομα με κατάθλιψη.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα Coprococcus, και μιας άλλης ομάδας βακτηρίων που ονομάζονται Faecalibacterium, έλαβαν καλύτερη βαθμολογία για την ποιότητα ζωής τους.

Και οι δύο τύποι βακτηρίων διασπούν τις φυτικές ίνες για να παράγουν μια αντιφλεγμονώδη ένωση που ονομάζεται βουτυρικό οξύ.

«Μετά τις μελέτες σε πειραματόζωα, έχουμε ισχυρά δεδομένα για τους ανθρώπους που δείχνουν ότι οι ενδιαφέροντες μικροοργανισμοί μπορεί να οδηγήσουν στο μέλλον σε φάρμακα και νέα προβιοτικά» είπε ο Raes.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό οξύ είναι ωφέλιμα.

Οι ειδικοί συστήνουν να ακολουθείτε διατροφή χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, που υποστηρίζει μια πλούσια μικροβιακή χλωρίδα εντέρου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Microbiology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα καρύδια είναι ωφέλιμα για το έντερο και την καρδιά

Γιατί οι αδύνατοι είναι πιο υγιείς – Ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και βακτήρια εντέρου: Πώς συνδέονται