ΥΓΕΙΑ

Συμπτώματα στα μάτια & τι δείχνουν για την υγεία σας (video)

Έχετε εκδηλώσει ποτέ ενοχλητικά συμπτώματα στα μάτια όπως πρήξιμο, φαγούρα ή κοκκίνισμα;

Συμπτώματα στα μάτια & τι δείχνουν για την υγεία σας (video)

Τις περισσότερες φορές η ξεκούραση και ο καλός ύπνος αρκούν για να αποκαταστήσουν την όραση, υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι ένας λευκός κύκλος γύρω από την ίριδα των ματιών μπορεί να δείχνει αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου; Ή ότι μια σκούρα κουκκίδα σε φόντο κυματοειδών γραμμών δείχνει κακή κυκλοφορία του αίματος;

- Τα λευκά σημάδια στον κερατοειδή χιτώνα είναι συχνό σύμπτωμα σε όσους φορούν φακούς επαφής. Οι μικροτραυματισμοί που προκαλούνται από τη χρήση φακών επαφής μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση και έλκος του κερατοειδούς.

- Η θολή όραση δεν οφείλεται μόνο στη μυωπία. Μπορεί να αποτελεί και ένδειξη διαβήτη.

- Αν τα μάτια σας κοκκινίζουν χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να ευθύνεται η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (γλαύκωμα), η υψηλή ενδοκρανιακή πίεση και ο διαβήτης.

- Η έντονη ξηροφθαλμία που συνοδεύεται από ευαισθησία στο φως, είναι πιθανό να οφείλεται στο σύνδρομο Sjogren, μία σπάνια διαταραχή του ανοσοποιητικού.



- Τα πρησμένα και κόκκινα μάτια συχνά προκαλούνται από κούραση και αϋπνία, αν και μπορεί λανθασμένα να ερμηνευθούν ως ένδειξη μόλυνσης. Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερβολική χρήση οφθαλμικών σταγόνων.

- Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν μια καλοήθη κιτρινωπή ανάπτυξη στο λευκό του ματιού, ένδειξη γήρανσης του επιπεφυκότα που εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους.

- Ακούγεται αντιφατικό, κάποιες φορές όμως τα αυθόρμητα δάκρυα αποτελούν σύμπτωμα ξηροφθαλμίας και οφείλονται στην προσπάθεια των ματιών να αντισταθμίσουν την έλλειψη υγρασίας.

- Αν κάποιες φορές παρατηρείτε ότι μια εικόνα εξαφανίζεται από συγκεκριμένες περιοχές του οπτικού σας πεδίου, πρόκειται για σημάδι ημικρανίας. Μπορεί να συνοδεύεται από πονοκεφάλους λόγω διαταραχής της κυκλοφορίας στον εγκέφαλο.

- Εάν το άσπρο μέρος των ματιών σας έχει κίτρινη χροιά, είναι ένδειξη κακής λειτουργίας του ήπατος και πρέπει να ελέγξετε την πιθανότητα ηπατίτιδας.

Πηγή: Bright Side

Διαβάστε επίσης:

Όραση: Τα θρεπτικά συστατικά για να την προστατέψετε & πού θα τα βρείτε (pics)

Τρίβετε τα μάτια σας; 7 σοβαροί κίνδυνοι για την όραση (φωτο)

Δέκα απλοί τρόποι να προστατεύσετε τα μάτια και την όρασή σας (εικόνες)